Cierpliwości narysuję te okręgi.
okrąg (x −3)2 +y2 = 9 S1( 3,0) r1= 3
okrag: ( x+5)2 +y2= 25 S2(−5,0) r2= 5
obydwa okręgi są zewnętrznie styczne w punkcie O(0,0)
więc mają trzy styczne:
1 styczna to prosta o równaniu x =0 −−−−−− zawiera punkt(0,0)
pozostałe dwie styczne są symetryczne względem osi OX
zatem mają równania:
styczna CB : y = −ax +b gdzie a = tgα α= <CS2B =<CS1A
ponieważ współczynnik kierunkowy stycznej BC
równy jest tgα , gdzie kąt α −−− jest kątem nachylenia tej prostej
do dodatniej osi OX czyli tg(180o −α) = − tgα= −a
tgα=UIACI}{IS1AI}
zatem : IS1AI= 3
ΔCS1A~ΔCS2B
więc:
| ICS1I | ICS2I | ||
= | |||
| IS1AI | IS2BI |
| ICS1I | 8+ICS1I | |||
to: | = | |||
| 3 | 5 |
| IS1AI | ||
więc już mozemy wyliczyć tgα= | ||
| IACI |
| 3 | ||
tgα= | => tgα=√1515
| |
| 3√15 |