Równanie
Gural: Witam potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu równania
6n3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0,3
n(6n−1)(6n+2)
Z góry dzięki za pomoc
2 maj 15:41
bumblebee: pomnoz obustronnie przez mianownik potem przenies to co po prawej na lewo i zredukuj, potem
albo wyciagasz wyrazy podobne i upraszczas, albo np z tw Bezou i szukasz pierwiastkow..
2 maj 16:03
Tomek: po co tak
6n
3=n*6n
2
skracasz licznik i mianownik przez n
zostaje
teraz na krzyż
60n
2=3(6n−1)(6n+2) |:3
20n
2=(6n−1)(6n+2)
20n
2=36n
2+6n−2
16n
2+6n−2=0
Δ=164
√Δ=2
√41
2 maj 16:11
Tomek: zrób tylko na początku założenia
n≠0
2 maj 16:13
Gural: dzięki wielkie za pomoc
2 maj 16:15