wykres
sinus: wykaż, że wykresy funkcji f(x)=√2−x i g(x)=√2+x sa przystajace
2 maj 00:02
Bogdan:
Czy wykres jednej z tych funkcji powstaje przez przesunięcie drugiego wykresu?
2 maj 00:08
Bogdan:
albo czy wykres jednej z tych funkcji jest obrazem drugiego wykresu w symetrii
osiowej lub środkowej?
2 maj 00:11
sinus: nie mam pojecia z takiego testu jest te zadanie a ja o przystajacych wykresach nic nie wiem w
necie tez nie znalazlam
2 maj 00:14
Bogdan:
W takim razie jakie figury nazywamy przystającymi?
2 maj 00:17
sinus: jezeli istnieje izomeria przeksztalcenia jednej figury na druga

maja takie samo pole
powierchni , dl. bokow , miary katow
2 maj 00:20
Bogdan:
Ok. Sprawdź teraz, czy f(x) = g(−x) oraz czy g(x) = f(−x).
Jeśli tak, to funkcje są przystające, bo każda z nich jest obrazem drugiej w symetrii osiowej
względem osi y. Symetrie są izometrią.
2 maj 00:29
sinus: Wychodzi sa przystajace dziekuje za pomoc i zycze dobrej nocki
2 maj 00:36
Bogdan:
2 maj 00:37