Funkcja homograficzna
gUMIS: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych wszystkich punktów płaszczyzny o
współrzędnych (a,b) , dla których funkcja
ax+2
f (x) = −−−−−−−−−−−−−−
x+b
jest funkcją homograficzną, malejącą w każdym z przedziałów: (− ∞ ,2),(2,+ ∞ ) .
doszedlem do wniosku ze b (biorac pod uwage przedzialy) = −2
z a probowalem zmienic postac funkcji do
ax−2a +2a +2 2a+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = a + −−−−−−−−−−−−
x+b x+b
NIe wiem co dalej i prosze o pomoc.
2 maj 17:09
gUMIS: up
2 maj 18:06
Marcin:

Co do b=−2 się zgadzam
i teraz tak: otrzymujesz wzór f(x)=a+
2a+2x−2
i aby funkcja była malejąca to 2a+2>0
czyli
a>−1
2 maj 18:26
Jakub:

Masz rację, że b=−2 ze względu na przedziały.
Czyli funkcja ma równanie:
| | ax+2 | | ax−2a+2a+2 | | 2a+2 | |
f(x) = |
| = |
| = a+ |
| |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
Zrobiłem w zasadzie to co ty. Funkcja ma być malejąca w tych przedziałach, więc jej licznik
musi być dodatni, zobacz
157.
2a+2>0
2a>−2
a>−1
Zaznaczam teraz zbiór punktów o współrzędnych (a,b), gdzie a>−1, b=−2
2 maj 18:26
Marcin: oś pozioma to a
a pionowa to b
2 maj 18:26