g
jaa: zapisz równanie okręgu symetrycznego do okregu x2+6x+y2−4y+9 wzgledem prostej o rownaniu
2x−4y+1=0
2 maj 22:31
imię lub nick: kompletnie nie wiesz jak to zrobić?
2 maj 22:54
jaa: nie wiem jak wyglada w ten sposob opisany okrag. jakie on ma rownanie
2 maj 22:56
imię lub nick: musisz wyliczyć środek pierwszego okręgu, następnie środek drugiego jako punkt symetryczny
względem tej prostej. Są na to dwa sposoby. wiesz jak? (bo nie chce mi się niepotrzebnie
pisać

)
2 maj 23:00
jaa: nie wiem jak srodek tego pierwszego wyliczyc tego drugiego juz bede wiedziala
2 maj 23:03
imię lub nick: czyli równanie okręgu:
x2+y2−2ax−2by+c=0
S=(a;b)
r2=a2+b2−c − promień też Ci się przyda
i jeszcze drugie równanie do którego wystarczy wstawić współrzędne środka drugiego okręgu,
promień i można zostawić:
(x−a)2+(y−b)2=r2
2 maj 23:09
2 maj 23:16
jaa: a no tak dzieki
2 maj 23:19
jaa: bo ja wczesniej sie nie poslugiwalam tym drugim wzorem
2 maj 23:20
imię lub nick: cała przyjemność po mojej stronie
2 maj 23:34