sinus
Gural: Witam mam prośbę żeby ktoś mi wytłumaczył w jaki sposób się oblicza nastepujące równanka
√2
sin x = −−−−− itp
2
w przedziale np (0 : 2π) i ogólnie w dowolnym przedziale
z góry dziękuje
2 maj 17:35
Klara:
sinπ4 = √22 i sin( π − π4 )= sin3π4 = √22
i okresem podstawowym funkcji sinx jest k*2π , gdzie k€C
więc rozwiązaniem jest
x1 = π4 + k*2π x2 = 3π4 +k*2π gdzie k€C
to jest rozwiązanie ogólne dla x€(−∞, ∞)
natomiast dla x€( 0, 2π)
wybierasz rozwiązania należące tylko do danego przedziału
zatem: dla k= 0 ( dla k= 1, k= −1 k=2 k= −2 −−− x, nie należą do danego
przedziału
czyli dla k=0 mamy:
x = π4 +0*2π v x = 3π4 +0*2π
zatem : x= π4 v x = 3π4
−−−− tylko dwa takie rozwiazania w tym przedziale
2 maj 18:00