Okrąg opisany na stożku. Znajdz kąt rozwarcia
BigMax: Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi
3:8. Znajdź kąt rozwarcia tego stożka.
Siedzę nad tym i siedzę i nie mogę. Proszę o pomoc
2 maj 03:28
@Basia:

kąt zieloiny
α
kat niebieski
2α
R − promień kuli
r − promień podstawy stożka
b − tworząca stożka
w △AWB
sin2α =
rR
r = R*sin2α = 2R*sinαcosα
w △ACW
sinα =
rb
b =
rsinα =
2R*sinαcosαsinα = 2R*cosα
| 2R*sinαcosα*2R*cosα | |
| = 32 |
| R2 | |
4sinαcos
2α=
32
8sinα(1−sin
2α) = 3
−8sin
3α + 8sinα − 3 = 0
8sin
3α − 8sinα + 3 = 0
nie wiem czy to wystarczy bo tego równania nie umiem rozwiązać
jeszcze pomyślę
2 maj 08:45
@Basia: Jeszcze raz. Chyba teraz będzie dobrze
2 maj 08:55
@Basia:

kąty zaznaczone na niebiesko α
z △ACO
sinα =
rR
r = Rsinα
z △AWB i tw.cosinusów
(2r)
2 = b
2+b
2−2b*b*cosα
4r
2 = 2b
2(1−cosα)
r
2 =
b2(1−cosα)2
2
√2*sin
2α = 3
√1−cosα
4*2*sin
4α = 9(1−cosα)
8*sin
2α*sin
2α = 9(1−cosα)
8*(1−cos
2α)
2 = 9(1−cosα)
8(1 − 2cos
2α +cos
4α) = 9 − 9cosα
8cos
4α − 16cos
2α + 9cosα −1 = 0
niestety to jest tak samo wredne (albo bardziej)
jeżeli coś mi przyjdzie do głowy napiszę
2 maj 09:18
@Basia: Proste jak budowa cepa. Teraz już się chyba nie pomyliłam.
2 maj 09:40
@Basia: Guzik, jednak się pomyliłam
2 maj 09:42
BigMax: W podpowiedziach pisze, żeby zastosować dwa razy twierdzenie sinusów.
2 maj 10:37
@Basia: Też próbowałam. Cały czas dostaję to równanie
8sin3α − 8sinα + 3 = 0
2 maj 10:47
@Basia: Też próbowałam. Cały czas dostaję to równanie
8sin3α − 8sinα + 3 = 0
2 maj 10:47
pazio: | | 1 | |
no i co za problem? rozkładzasz wielomian. jednym z rozwiązań jest |
| |
| | 2 | |
2 maj 10:57
pazio: dostajesz U{1{2} i trójmian 4sin2α−2sinα+3=0
Δ jest niewymierna, tzn powstaje chyba (2√13)2 i z tego chyba nie będzie rozwiązań
2 maj 11:00
pazio: pomyłka: 4sin2 + 2sinα − 3 = 0
2 maj 11:01
Jacek Karaśkiewicz:
| | −1 + √13 | |
Dostajemy też niestety sinα1 = |
| i nie za bardzo wiadomo co dalej. Nie |
| | 4 | |
sprawdzałem poprawności równania, które rozwiązujemy, ale tutaj rzeczywiście ciężko coś z tym
zrobić.
2 maj 11:02
@Basia: Teraz wyszedł mi kompletny idiotyzm, a na dodatek nie widzę błędu.
Napiszę to. Sprawdź
2 maj 11:06
@Basia: Oznaczenia jak na pierwszym rysunku.
∡AWO=∡OAW = x ⇒ ∡AOW = 180−2x
∡AOC = x
∡AOB = 2x
∡CAO = 90−x
z △AOW
sinxR = sin(180−2x)b
sinxR = sin2xb
b = Rsin2xsinx
z △AOD
sinx = rR
r = Rsinx
r*b = R*sinx*Rsin2xsinx = R2*sin2x
rb4R2 = 38
rbR2 = 32
R2*sin2xR2 = 32
sin2x = 32
a to jest niemożliwe bo sin2x∊<−1,1>
wniosek: taka kula i stożek nie istnieją
2 maj 11:22
2 maj 11:25
2 maj 11:35
@Basia: Błąd jest w pierwszym. Źle sobie kąt zapisałam. Niebieski ≠ 2x, niebieski = x
2 maj 11:37
@Basia: Czyli poprawne rozwiązanie jest w poście z 11:22
2 maj 11:40
@Basia: Nie, już mi się wszystko pokręciło. Jednak w pierwszym jest dobrze.
W tym z 11:22 jest błąd. Tu są źle kąty oznaczone.
2 maj 11:44
@Basia: Z tw.sinusów wychodzi to samo co w pierwszym.
rb= R2*sin22xsinx
rbR2 = sin22xsinx = 32
2*2sinxcosx*sin2x = 3sinx
4cosx*2sinxcosx = 3
8sinxcos2x=3
8sinx(1−sin2x)=3
−8sin2x + 8sinx − 3 = 0
i nie ma inaczej
no to sinx=12 lub sinx=−1+√134
czyli x=30 lub diabli wiedzą co
czyli kat rozwarcia = 60 lub jak wyżej
2 maj 11:52
pazio: a może trzeba tego drugiego sinusa przybliżyć do jakiegoś ułamka dziesiętnego i z tablic..?
2 maj 11:55
Jacek Karaśkiewicz:

Trochę inaczej próbowałem to zrobić, mianowicie tak:
Oznaczenia jak na rysunku, zaznaczony kąt to
α2.
| | x | | x | |
⑴ sin⍺2 = |
| ⇒ L = |
| |
| | L | | sin⍺2 | |
| | 3 | | πxL | |
⑵ |
| = |
| ⇒ 12R2 = 8xL |
| | 8 | | 4πR2 | |
| | 2x | | x | |
⑶ |
| = 2R ⇒ R = |
| |
| | sin⍺ | | sin⍺ | |
Wstawiamy ⑴ i ⑶ do ⑵:
| | x2 | | x | |
12 ⋅ |
| = 8 ⋅ x ⋅ |
| |
| | sin2⍺ | | sin⍺2 | |
8sin
2⍺ = 12sin
⍺2
16sin
2⍺2cos
2⍺2 = 12sin
⍺2
4sin
2⍺2(1 − sin
2⍺2) = 3sin
⍺2
...
4sin
4⍺2 − 4sin
2⍺2 + 3sin
⍺2 = 0
Jedyny pierwiastek z przedziału [−1, 1] to
sin⍺2 = 0.
2 maj 12:04
@Basia: niby można, ale to już przecież nie jest dokładne rozwiązanie
3,6<√13<3,7 ale bliżej mu do 3,6
czyli sinx≈0,65
i odczytać z tablic
innej możliwości nie ma
2 maj 12:06
@Basia:
@Jacek
Nie mam teraz już czasu, ale tu jest błąd
8sin2⍺ = 12sin⍺2
16sin2⍺2cos2⍺2 = 12sin⍺
bo sin2α = (2sinα2cosα2)2 = 4sin2α2cos2α2
czyli
32 nie 16
dalej będzie to co poprzednio
2 maj 12:20
Jacek Karaśkiewicz:
Racja Basiu. Powinno być rzeczywiście:
32sin2⍺2cos2⍺2 = 12sin⍺2
8sin2α2(1 − sin2α2) = 3sinα2
...
8sin4⍺2 − 8sin2⍺2 + 3sin⍺2 = 0
No i faktycznie wychodzą dwa pierwiastki z zakresu [−1, 1] i ten problem z √13.
2 maj 12:27
@Basia: No cóż zasadniczo przyjmuje się, że wyznaczenie f.trygonometrycznych (sinusa i cosinusa) jest
równoznaczne z wyznaczeniem kąta.
| | 13−2√13+1 | | 16 − 14 + 2√13 | | 2(1+√13) | |
cos2α=1 − |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
koszmarne, ale wyznaczone
2 maj 13:10
@Basia: Chyba coś z tego jeszcze można zrobić.
Interesuje nas właściwie kąt 2α
| | √13−1 | | √2(1+√13) | |
sin2α = 2sinαcosα = 2* |
| * |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| 2 | | 1 | | √2*12 | | √24 | |
| *√2(√13−1)(√13+1) = |
| *√2(13−1) = |
| = |
| = |
| 16 | | 8 | | 8 | | 8 | |
cos
22α = 1−
616=
1016
to już trochę lepiej wygląda
2 maj 13:23
michal2377: Otrzymujemy równanie 8sinα3−8sinα+3=0
podstawiamy pomocniczą t: sinα=t
8t3−8t+3=0
z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych otrzymujemy
że jednym z pierwiastków jest 12
czyli ten wielomian wygląda tak : W(t)=(t−0,5)(8t2+4t−6)
obliczamy pierwiastki tego równania kwadratowego tj.
t=−1+√134 lub t=−1−√134 (nie spełnia warunków zadania ponieważ w przybliżeniu ta
liczba wynosi ok −1,15 a dziedziną sinusa jest <−1;1>)
czyli mamy dwa pierwiastki
t= 12 lub t = −1+√134 (przybliżamy tą liczbę, ok 0,6514)
czyli sinα = 12 lub sinα = −1+√134 ok 0,651
Wyszukujemy kąt w tablicach trygonometrycznych tj ok 40,5 stopnia
α=30st lub α=40,5
Kąt rozwarcia stożka wynosi 60 st. lub 81 st. ponieważ szukane nasze to sin2α
13 sty 19:53
Krl:

Michał wynik dobry.
A może mi ktoś powiedzieć co ja mam źle?
Z treści zadania
Z tw. sinusów:
Z f−nkcji tryg dla ΔADC:
Rozwiązując ten układ wychodzą mi złe wyniki.]
Ktoś mi wytłumaczy dlaczego?
6 mar 14:34
Mila: Wyszedł mi kąt rozwarcia 900.?
6 mar 15:20
Mila: Rozważam teraz II przypadek.
6 mar 15:22
Krl: | | α | | α | |
Mi z tego wychodzi, że sin |
| = 0 co jest niemożliwe albo 16cos |
| −3=0 |
| | 2 | | 2 | |
6 mar 15:24
Mila: Napiszcie wynik, bo chcę uniknąć błedów rachunkowych.
6 mar 15:31
Krl: Wynik jest taki jak ma michał2377 (60 i 81) st
6 mar 15:34
Mila: Napiszę po 21.
6 mar 15:43
Mila: Mam identyczne równanie jak Michał.
Krl
źle zastosowałeś tw. sinusów tam ma być 2R.
Pozdrawiam.
6 mar 20:24