geometria
pietrus: Oblicz kąt między płaszczyznami: π
1:x−y+2z+3=0 a płaszczyzną Y0Z.
Moglby ktoś mi powiedziec o co chodzi z tą płaszczyzną Y0Z
2 maj 20:07
Bogdan:
2 maj 20:19
pietrus:

hm, niestety Panie Bogdanie nic mi to nie rozjaśniło. Czy to nie jest tak, że ta płaszczyzna
stoi sobie tak:
2 maj 20:25
Bogdan:
Jeśli dane są dwie płaszczyzny:
π
1: A
1x + B
1y + C
1z + D = 0
π
2: A
1x + B
1y + C
1z + D = 0
Miarę kąta α między płaszczyznami można wyznaczyć przy pomocy wzoru:
| | |A1A2 + B1B2 + C1C2| | |
cosα = |
| |
| | √A12 + B12 + C12 * √A22 + B22 + C22 | |
W tym zadaniu:
π
1: x − y + 2z + 3 = 0, A
1 = 1, B
1 = −1, C
1 = 2, D
1 = 3;
π
2: x = 0: A
2 = 1, B
2 = 0, C
2 = 0, D
2 = 0
2 maj 22:51
YtxD:

β∫←←←←←←←←←→→→→→→⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔⇔∑∑∑
5 sty 16:40