matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.5.2020
Zadania
Odp.
2
bizi:
Okręgiem jednokładnym w skali k = −3 w jednokładności o środku O = (3,2) względem okręgu o równaniu x
2
+y
2
= 4 jest...
4
lulz:
W urnie znajduje się 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy z urny 5 razy po dwie kule zwracając je za każdym razem do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania pary kul o różnych kolorach
2
Jaga:
Jak to zrobić?
0
statystyka:
Witam uczę się na własną rękę statystyki i dopiero zaczynam całki i pochodne, wiem już co nieco, ale prosiłbym o rozpisanie tego, zadania, abym mógł wzorując się na nim zrobić inne.
2
Hades:
Ile jest dróg prowadzących do miejsca odległego o 9 przecznic na północ i 14 przecznic na wschód w mieście, w którym ulice tworzą idealnie równą kwadratową siatkę, wraz z przekątnymi,
1
BoosterXS:
Czy zechce ktoś sprawdzić moje rozwiązanie poniższego zadania, może jest jakiś łatwiejszy sposób?
8
Student:
Hej, Zbliża się drugi rok studiów, i zastanawiam się jaką praktykę może wziąć matematyk, za
0
Ćwierćinteligent:
W zbiorze liczb naturalnych jest predykat P(x). Wyrazić za pomocą kwantyfikatorów zdania: 1. liczb spełniających P(x) jest co najwyżej nieskończenie wiele
1
Xhia:
Rozwiąż nierówność sinx(cosx+1/2)<0 w przedziale <0,2π>
3
maaat:
:::rysunek:::
15
Layla:
1.Ze zbioru 1,2,3,...,50 losujemy kolejno dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloraz pierwszej liczby przez drugą należy do przedziału (1;2>.
7
ICSP:
−8ac < 0 Skąd wiesz, że to jest mniejsze od 0?
1
M_B:
Nie do końca wiem jak powinien wyglądać wynik tego zadania, czy wypisać dokładne składowe wektora b czy tylko zapisać go jako kombinacja wersorów i oraz j.
3
Filip:
Pomoże ktoś w tym zadaniu? Kompletnie nie wiem go zrobić. Dany jest trójkąt prostokątny ABC, w którym |AC|= 8 i |BC|=6, a kąt prosty znajduje się przy
14
jakub:
Rzucamy trzema sześciennymi kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo P(A|B), gdzie a to zdarzenie polegające na tym, że suma wszystkich oczek będzie parzysta, a B, to zdarzenie w
2
Dream:
Jak rozwiązać Sn= 27 *(1−(−1/6)
n
)/1−(−1/6)
4
Ursus:
Hej,
12
Layla:
1. Rzucamy siedem razy symetryczną kostką sześcienna. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że pojawią się wszystkie liczby oczek.
1
Xhia:
Sprawdź czy dla α≠π/2 +kπ i α≠3π/4+kπ, k∊Z równanie tg(α−π/4)=1−2cosα/(sinα+cosα) jest tożsamością.
3
Jagna:
W jaki sposób mogę wykonać to zadanie? Ile jest liczb pomiędzy 0 a 10
n
w ktorych nie występują obok siebie dwie jednakowe cyfry?
1
Xhia:
Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniająca równanie
√
3
/2−cosx>
√
3
w przedziale <0,10π>
5
hestia:
log przy podstawie 1/3 z 1/x + log przy podstawie x z pierwiastka z 3 = 2
5
Dream:
Oblicz granicę an= (5
n
+3
n
)/(2
n
+9*3
n
)
3
Xhia:
Dla kąta rozwartego α zachodzi warunek sinα=3/5. Wyznacz sin2α
4
anonim123:
Co oznacza, że funkcja wymierna jest rosnąca w przedziałach (−nieskończoność;0) i (0;nieskończoność)
0
hoop:
Dane są dwa rówania ax
2
+ bx + c = 0 oraz −ax
2
+ bx + c = 0. Pokaż że jeśli x
1
oraz x
2
są odpowiednio pierwiastkami pierszego oraz drugiego równania
4
Layla:
|x−2|
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
.
x
2
+1
Chciałam to zrobić tak, żeby policzyć granicę +−
∞
, później ekstrema i z tych informacji
0
jkl:
Czy istnieją punkty A, B, C, D w przestrzeni takie że AB = CD = 8, AC = BD = 10 oraz AD = BC = 13?
9
Marta:
:::rysunek::: W trapezie równoramiennym ABCD dane sa długości podstaw|AB|=6cm i |CD|=2cm oraz ramienia ad = 4
2
hoop:
Równanie x
2
+ax+b+1=0 ma dwa pierwiastki które są liczbami naturalnymi. Wykaż że (a
2
+b
2
) jest liczbą złożoną.
7
Kostewycz Marta:
Dany jest trójkąt równoboczny, którego wysokość wynosi 5. Podaj długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
7
OSA:
Rozwiąż równanie
x
2
48
10x
40
+
=
−
3