matematykaszkolna.pl
"spacer po kracie" prostopadłościanu Ursus: Hej, Mam problem z kombinatoryką, mianowicie aby obliczyć ilość najkrótszych dróg po kracie między

nawias
k+w
nawias
nawias
k
nawias

dwoma przekątnymi wierzchołkami, należy użyć wzoru
,gdzie k to liczba kolumn, a w to

liczba wierszy. Jak wygląda schemat działania w przypadku wyliczenia ilości najkrótszych dróg, między dwoma przekątnymi wierzchołkami prostopadłościanu? Dzięki z góry za pomoc.
1 maj 15:50
wredulus_pospolitus:
nawias
x+y+z
nawias
nawias
x
nawias

nawias
y+z
nawias
nawias
y
nawias

*

1 maj 16:56
wredulus_pospolitus: chwila chwila ... co oznacza 'po kracie' prostopadłościanu Możesz się poruszać tylko po ścianach bocznych tegoż prostopadłościanu Jeżeli tak to odpowiedź z 16:56 jest błędna.
1 maj 16:58
Ursus: Chodziło mi o prostopadłościan zbudowany z małych sześcianów, po których można poruszać się tylko po krawędziach. Z tego co rozumiem (mam nadzieję) to jest to odpowiedź na moje pytanie. Dziękuję.
1 maj 18:15
wredulus_pospolitus: Czyli można się poruszać 'wewnątrz' prostopadłościanu, bo wewnątrz też jest krata po której można się poruszać Jeżeli tak ... to tak ... to jest odpowiedź na Twoje pytanie. Przykładowo: prostopadłościan o wymiarach 2 x 3 x 5. W sumie musimy wykonać 2+3+5 = 10 ruchów ... z czego 2 będą po 'szerokości', 3 po 'głębokości', a 5 po 'wysokości'.

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias