janek191:

Mamy
I AB I
2 = 8
2 + 6
2 = 100
I AB I = 10
P
ABC = 0,5*8*6 = 24
===================
0,5*10*x = 24 ⇒ 5 x = 24
x = 4,8
IAP I
2 = 8
2 − x
2 = 64 − 23,04 = 40,96
I AP I = 6,4
P
APC = 0,5*6,4*4,8 = 15,36
0,5*8*y = 15,36
y = 3,84
I AQI
2 = 6,4
2 − 3,84
2 = 40,96 − 14,7456 = 26,2144
I AQ I = 5,12
P
APQ = 0,5*5,12*3,84 = 9,8304
==============================
k = 0,4096
Eta:

|CP|=h=4,8 P(ABC)= 24
Z podobieństwa trójkątów ABC i APC i APQ z cechy (kkk)
to skala podobieństwa ΔAPQ i ABC : k= 6,4/10 = 0,64
| P(APQ) | |
zatem |
| = k2= (0,64)2= 0,4096 |
| P(ABC) | |
Do zakodowania
|4|0|6|