Monotoniczność funkcji, pochodne i ciąg geometryczny
Shizzer: Ciąg (a, b, c) jest geometryczny i a > 0. Wykaż, że funkcja f określona wzorem
f(x) = x * (ax
2 + bx + c) jest rosnąca w zbiorze liczb rzeczywistych.
Chciałbym, żeby ktoś sprawdził czy moje rozwiązanie tego zadania jest dobre.
Rozwiązanie:
Funkcja f(x) będzie rosnąca w przedziale x ∊ R wtedy i tylko wtedy gdy f'(x) > 0 dla x ∊ R.
f'(x) = 3ax
2 + 2bx + c
f'(x) > 0 dla x ∊ R gdy Δ < 0, ponieważ a > 0.
Δ = 4b
2 − 12ac = 4(b
2 − 3ac)
Z def. ciągu geometrycznego:
b
2 = ac
Δ = 4(ac − 3ac) = −8ac
−8ac < 0 / : (−8a) (a > 0 z warunku zadania więc zmieniam znak nierówności)
c > 0 ⇒ −8ac < 0 ⇒ Δ < 0 dla dowolnego x ∊ R ⇒ f'(x) > 0 dla dowolnego x ∊ R c.n.w
Jest ok i do przyjęcia?
1 maj 17:11
ICSP: −8ac < 0
Skąd wiesz, że to jest mniejsze od 0?
1 maj 17:13
janek191:
a > 0
b = aq
c = aq2
itd.
1 maj 17:17
Shizzer: Pomieszało mi się. Byłoby to większe od 0, ale tylko wtedy gdy c > 0, a tego nie wiadomo.
Spróbuję
innego podejścia.
Dziękuję za sprawdzenie
1 maj 17:19
ICSP: c = aq2 > 0 gdyż a > 0 i q2 > 0
Sprawdź co się dzieje gdy q = 0.
1 maj 17:26
f123: @ICSP my wiemy, ze c >= 0
1 maj 17:32
Shizzer: Δ = −8ac
Δ musi być mniejsza bądź równa 0 dla dowolnych a, b, c.
a > 0
b = aq
c = aq2 ⇒ c > 0 dla q ≠ 0, bo a > 0 i q2 > 0
Więc
−8ac < 0 dla q ≠ 0
−8ac = 0 dla q = 0
Zatem Δ <= 0 dla dowolnych a, b, c.
1 maj 17:44
ICSP: teraz dobrze.
Na przyszłość proszę nie używać tezy w dowodzie.
1 maj 18:08