Prawdopodobieństwo
lulz: W urnie znajduje się 6 kul białych i 4 czarne. Losujemy z urny 5 razy po dwie kule zwracając je
za każdym razem do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania pary kul o różnych kolorach
dokładnie 3 razy?
Problem polega na tym że zazwyczaj w takim zadaniu losowalibysmy tylko raz i liczylibysmy wtedy
łatwe prawdopodobieństwo. Tutaj jednak losujemy 5 razy i z tym sobie nie mogę poradzic, proszę
o pomoc.
1 maj 23:16
Mila:
Schemat Bernoulliego
n=5 − liczba prób
| | 8 | |
p= |
| −prawd. sukcesu w pojedynczej próbie ( p. wylosowania B i C) |
| | 15 | |
q=U{7}[15}−prawd. porażki w pojedynczej próbie
P
5(k=3)=... licz z wzoru sam
1 maj 23:24
lulz: | | | | 8 | | 7 | |
Czyli to będzie | • ( |
| )3 •( |
| )2? |
| | | 15 | | 15 | |
Czy wgl schemat Bernoulliego jest wymagany na maturę rozszerzoną? A co z twierdzeniem Bayesa?
2 maj 00:37
wredulus_pospolitus:
Nawet jeśli nie −−− to jest raptem jeden wzór.
Twierdzenie Bayesa ? Szczerze mówiąc, jego nie trzeba znać bo to wynika z prawdopodobieństwa
warunkowego, a na dobrą sprawę nie kojarzę ani jednego zadania które by to wymagało użycia
tegoż twierdzenia.
2 maj 00:42
lulz: To prawda... Dziękuję Wam za pomoc
2 maj 00:48