Znajdź najmniejsze i największe wartości podanej funkcji w dziedzinie naturalnej
kyatt: f(x,y)=√y−x2+√x−y2
Dziedzina to x∊ <0,1> oraz y ∊ <0,1> . Liczenie pochodnych cząstkowych i przyrównywanie ich
to masakra rachunkowa. Tak na oko to widzę, że pewnie w (0,0) i (1,1) będzie minimum globalne
i gdzieś pośrodku (1/2, 1/2) maksimum globalne ale nie wiem jak to pokazać.
1 maj 01:43
wredulus_pospolitus:
zacznij od poprawnego zapisania funkcji
1 maj 02:47
jc:
(√a+√b)/2≤√(a+b)/2 wypukłość pierwiastka
inaczej
√a+√b≤√2√a+b
U nas
√x−y2+√y−x2≤√2√x+y−x2−y2≤√2√1/2=1
bo x+y−x2−y2=1/2−(x−1/2)2+(y−1/2)2
równość mamy dla x=y=1/2
1 maj 08:58