Prawdopodonieństwo
Layla: 1. Rzucamy siedem razy symetryczną kostką sześcienna. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
że pojawią się wszystkie liczby oczek.
Chciałam zrobić to tak:
|Ω|=67
A− pojawią się wszystkie liczby oczek
|A|=7*6*6! (wybieramy jedno z 7 miejsc na którym jedna liczba oczek będzie się powtarzać, a
reszta miejsc będzie na 6! sposobów)
Nie wiem, gdzie robię błąd, bo nie zgadza mi się z odpowiedziami.
2. Z grupy osób, w której jest 5 kobiet, wybrano trzyosobową delegację. Prawdopodobieństwo
tego, że w delegacji jest więcej kobiet niż mężczyzn wynosi 6/7. Oblicz ilu mężczyzn jest w
tej grupie.
Za zadanie 2. nie wiem jak się zabrać.
1 maj 15:38
salamandra: A jaka jest odpowiedz w 1?
1 maj 16:05
Layla:
Mi wychodzi dwa razy za dużo
1 maj 16:11
salamandra: Musisz wybrać dwa miejsca, a wybrałaś jedno
1 maj 16:17
1 maj 16:19
janek191:
n − liczba mężczyzn
1 maj 16:20
Layla: janek191 to co zaproponowałeś jest źle ale już wiem jak to zrobić
1 maj 16:24
1 maj 16:25
Layla: salamandra w sumie to racja
Dzięki
1 maj 16:27
janek191:
Masz rację, bo w delegacji mogą być same kobiety
1 maj 16:27
Layla:
1 maj 16:28
Mila:
1)
Wybór liczby oczek, które wystąpią 2 razy, wybór miejsca dla nich,
pozostałe liczby oczek ustawiamy na 5! sposobów
| | 6*21*6*20 | | 35 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 67 | | 648 | |
1 maj 20:09
Layla: Dziękuję
1 maj 20:52