rozwiąż równanie logarytmiczne
hestia: log przy podstawie 1/3 z 1/x + log przy podstawie x z pierwiastka z 3 = 2
1 maj 14:10
hestia:
1 maj 14:10
hestia:
1 maj 14:11
hestia:
1 maj 14:12
Bogdan:
| | 1 | |
Czy takie jest równanie? log1/3 |
| + logx √3 = 2 |
| | x | |
1 maj 14:57
wredulus_pospolitus:
log
1/3 1/x = −log
3 1/x = log
3 x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
logx √3 = |
| logx 3 = |
| * |
| (jeżeli x≠3) |
| | 2 | | 2 | | log3x | |
t = log
3x (dla x ≠ 3)
i mamy równanie:
rozwiązujesz
dla x = 3 rozwiązujesz osobno
1 maj 15:02