Wyznacz wektor b
M_B: Nie do końca wiem jak powinien wyglądać wynik tego zadania, czy wypisać dokładne składowe
wektora b czy tylko zapisać go jako kombinacja wersorów i oraz j.
Z obliczeń wyszło mi coś takiego ale nie mam pojęcia czy właśnie o to chodziło i czy jest to
poprawne. Byłbym wdzięczny za wskazówki i porady
Dany jest wektor a = 2i + 4j, gdzie i oraz j są wersorami wzajemnie prostopadłymi.
Wyznaczyć wektor b o długości
√5, prostopadły do wektora a i leżący w płaszczyźnie
wektorów i oraz j.
Na samym początku wypisałem sobie:
|i|=|j|=1, i ° j=0, z tego wynika, że są one ortonormalne, więc zapisuje wektor b jako ich
kombinacje
b = ρi + ηj
a°b=0, bo są prostopadłe
a°b=(2i + 4j)°(ρi + ηj)= 2ρi°i + 2ηi°j + 4ρj°i + 4ηj°j= 2ρ + 4η=0 czyli
ρ + 2η=0
ρ= −2η
b= −2ηi + ηj b ma długość
√5, więc
√4*η2 + η2*j=
√5
5η
2 = 5
η
2 = 1 z tego mam, że η=1 v η= −1
b= −2i + j v b= 2i − j

Nie zapisując wektora b jako kombinacji liniowej wersorów i oraz j z iloczynu skalarnego
a i b otrzymuje
cosα + 2cosβ=0 gdzie α jest kątem między b oraz i, a β między b oraz j
i nie wiem co dalej można z tym zrobić.