rówanie
OSA: Rozwiąż równanie
| x2 | | 48 | | 10x | | 40 | |
| + |
| = |
| − |
| |
| 3 | | x2 | | 3 | | x | |
Chodzi mi o jkaiś sposób niz sam wynik.
1 maj 09:17
ICSP: dla x ≠ 0 mnożąc przez 3x2
x4 + 144 = 10x3 − 120x
x4 − 10x3 + 120x + 144 = 0
a to jest już równanie wielomianowe.
1 maj 10:15
jc: | | x | | 4 | |
Lewa strona =10( |
| − |
| ) |
| | 3 | | x | |
1 maj 10:15
ABC:
prowadzi do równania czwartego stopnia, czytałeś publikacje Mariusza na ten temat?
1 maj 10:16
jc: | | x | | 4 | |
Oj, miało być: prawa strona = 10( |
| − |
| ) |
| | 3 | | x | |
| | x | | 4 | |
lewa strona = 3( |
| − |
| )2 + 8 |
| | 3 | | x | |
| | x | | 4 | |
Jakie równanie spełnia w= |
| − |
| ? |
| | 3 | | x | |
1 maj 10:17
OSA: jc w=(x
2−12)/3x
1 maj 10:21
ABC:
| | x | | 4 | |
chodziło o to żebyś podstawił niewiadomą pomocniczą t= |
| − |
| |
| | 3 | | x | |
1 maj 10:23
OSA: ok
1 maj 10:27