Zbiór wartości
Layla: | | |x−2| | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| . |
| | x2+1 | |
Chciałam to zrobić tak, żeby policzyć granicę +−
∞, później ekstrema i z tych informacji
wyznaczyć zbiór wartości.
Tylko chcąc tak to rozwiązać napotykam problem z wyznaczeniem pochodnej (|x−2|)'
Czy w ogóle mój zamysł na rozwiązanie zadania jest dobry?
1 maj 11:34
ICSP: Funkcja |x−2| nie jest różniczkowalna.
Musisz rozbić na dwa przedziały i dla każdego z nich zrobić oddzielną analizę.
1 maj 11:35
Layla: Rozbiłam to na dwie funkcje f(x)=(−x−2)/(x2+1) gdy x<2 i f(x)=(x−2)/(x2+1) gdy x≥2
Policzyłam dla oby granicę w +−∞ i wyszły mi 0. Liczenie pochodnej z tego nic mi nie daje. Nie
wiem co mam dalej z tym zrobić
1 maj 12:03
ICSP: | | ⎧ | (x−2)/(x2 + 1) gdy x ≥ 2 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x−2)/(x2 + 1) dla x < 2 | |
Przypadek gdy x ≥ 2
Liczysz:
1. lim
x → ∞ f(x) = 0
2. f'(x)
3. Rozwiązujesz równanie f'(x) = 0
4. Szukasz ekstremów oraz ich wartości.
Pamiętaj, że to wszystko robisz w przedziale [2 ;
∞)
1 maj 12:10
Layla: Ok, dziękuję, będę próbować
1 maj 12:13