Rzucamy trzema sześciennymi kostkami
jakub: Rzucamy trzema sześciennymi kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo P(A|B), gdzie a to
zdarzenie polegające na tym, że suma wszystkich oczek będzie parzysta, a B, to zdarzenie w
którym dokładnie na jednej kostce wypadnie 6 oczek.
Wypisałem wszystkie możliwe wyniki: 116, 136, 156, 226, 246, 336, 356, 446, 556 i każdy z nich
pomnożyłem przez 3, bo na tyle sposobów możemy ustawić te liczby, czyli mam 27.
Wszystkich możliwości jest 63, a więc mam 27/216, ale to jest zły wynik. Gdzie popełniam błąd?
Nie chcę tradycyjnego rozwiązania prawdopodobieństwa warunkowego.
1 maj 16:22
wredulus_pospolitus:
Pierwszy błąd: "i każdy z nich pomnożyłem przez 3"
układ 1,3,6 należy pomnożyć przez 3! = 6 a nie przez 3
Drugi błąd: "Wszystkich możliwości jest 63, a więc mam 27/216"
| | P(AnB) | |
Czyli policzyłeś (i tak błędnie co wcześniej wykazałem) P(AnB), a nie P(A|B) = |
| |
| | P(B) | |
1 maj 16:53
wredulus_pospolitus:
Drugi błąd: "Wszystkich możliwości jest 63, a więc mam 27/216" <−−− tak miało być w
moim poście
1 maj 16:54
Jerzy:
|Ω| jest nam niepotrzebna.
P(A∩B) = 27
P(B) = 75
P(A/B) = 27/75 = 9/25
1 maj 17:05
janek191:

?
P( A ∩ B ) = 27 ?
przecież
0 ≤ P ( K) ≤ 1
1 maj 17:07
Bleee:
Jerzy − − moc AnB zblednie wyznaczył autor wątku.
1 maj 17:08
1 maj 17:19
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− jakie 54

|AnB| = 3*5 + 6*4 = 39
1 maj 17:23
wredulus_pospolitus:
Kolejna sprawa −−− |B| ≠ 75
B −−− dokładnie jedna '6'
|B| = 1*5*4*3! + 1*5*1*3 = 120 + 15 = 135
1 maj 17:25
Jerzy:
6XX = 5*5
X6X = 5*5
XX6 = 5*5
|B| = 75
1 maj 17:30
wredulus_pospolitus: Czemu zakładasz że masz jedną '6' i dwie IDENTYCZNE liczby
1 maj 17:31
wredulus_pospolitus:
dobra ... ja tutaj dałem ciała
1 maj 17:33
Jerzy:
Dokładnie jedna szóstka, czyli dwie pozostałe dowolne oprócz szóstki.
1 maj 17:35
Mila:
| |
− wybór miejsca dla szóstki, wybór dwóch parzystych ze zbioru {2,4}, |
| |
wybór dwóch nieparzystych ze zbioru {1,3,5}
1 maj 19:03
Mila:
Jakub
3 elementy: ( a,a,b) możesz ustawić na 3 sposoby
3 różne elementy (a,b,c) możesz ustawić na 3! =6 sposobów
1 maj 19:56