Xhia: Wyznacz największą liczbę całkowitą spełniająca równanie √3/2−cosx>√3 w przedziale <0,10π>
1 maj 14:32
crazy: √3/2 − cosx >√3
− cosx > √3 − √3/2
− cosx >2√3/2−√3/2
− cosx >√3/2 /· (−1)
cosx< − √3/2
mamy podany przedział x ∈<0,10π>
jak narysujemy wykres funkcji cosx w okresie od <0 do 2π> i zaznaczysz na dole prostą −√3/2 to
wartości mniejsze od niej będą tylko w przedziale otwartym x∈(5/6π, 7/6π) i takie rozwiązanie
powtarza się na kolejnych okresach co 2kπ.
Rozwiązanie ogólne to x∈(5/6π+ 2kπ ; 7/6π + 2kπ). W przedziale <0,10π> mamy 5 okresów
podstawowych.
Ostatni przedział rozwiązania jest dla k=4 to (5/6π+ 2 · 4 π; 7/6 π + 2 · 4π) = (5/6π + 8π ,
7/6π + 8π). Mamy wyznaczyć największą liczbę całkowitą należącą do rozwiązania nierówności ,
czyli będzie ona ostatnią całkowitą w tym przedziale otwartym.
7/6π + 8π = 7/6π + 48/6π=55/6π ≈ 55/6 · 3,14 ≈28,8
Ostatnią liczbą całkowitą spełniającą nierówność jest 28.
2 maj 00:20