2a1+(8−1)r | 8 | 25−8a1 | ||||
S8 = 25 = | * | ⇒ 25 = 8a1+28r ⇒ r = | ||||
2 | 1 | 28 |
1 | ||
a3 = | ||
a1 |
1 | ||
a1 + 2r = | ||
a1 |
25−8a1 | 1 | |||
a1 + 2* | = | / *14a1 ≠ 0 | ||
28 | a1 |
1 | 3 | |||
a11 = | ⇒ r= | |||
2 | 4 |
14 | 187 | |||
a12 = − | ⇒ r= | = 2 1984 | ||
3 | 84 |
1 | ||
1) gdy a1 = | ||
2 |
3 | ||
a3 = 2 więc różnica między tymi wyrazami wynosi r= | ||
2 |
| 10 | 145 | 1 | ||||||||||||||||||||
S10 = | * | = | = 72 | ||||||||||||||||||||
2 | 1 | 2 | 2 |
14 | ||
2) gdy a1 = − | ||
3 |
3 | 187 | |||
a3 = − | więc różnica między tymi wyrazami wynosi r= | |||
14 | 42 |
| 10 | 6455 | 29 | ||||||||||||||||||||
S10 = | * | = | = 153 | ||||||||||||||||||||
2 | 1 | 42 | 42 |
1 | 29 | |||
Odp: S10 = 72 | lub S10 = 153 | |||
2 | 42 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |