W trapezie równoramiennym ABCD dane sa długości podstaw|AB|=6cm i |CD|=2cm.
Marta:

W trapezie równoramiennym ABCD dane sa długości podstaw|AB|=6cm i |CD|=2cm oraz ramienia ad = 4
. Oblicz obwód trójkąta AOB gdzie O jest punktem przecięcia przekątnych tego trapezu
Pomocy... Strasznie się mecze z tym zadaniem
1 maj 11:26
Marta: Obliczylam że AC=2√5 i BD=2√13
Co dalej?
1 maj 11:40
f123:

h
trapezu =
√42 − 22 =
√12 = 2
√3
Trojkaty AOB i DOC sa podobne −−− cecha kkk
AB | |
| = 3. Skala podobienstwa −−− 3 |
DC | |
h
1 + h
2 = h
trapezu
h
1 = 3h
2
4h
1 = h
trapezu
Dalej sama
1 maj 11:49
Bogdan:

Ciekawe zależności w trapezie
| a | |
Skala podobieństwa trójkątów ABS i CDS k = |
| |
| b | |
Pola trójkątów: P{CDS} = P
1, P
ABS = P
2, P
ASD = P
BSC = P
3
Pole trapezu P
ABCD = P
P = (
√P1 +
√P2 )
2, P
3 =
√ P1*P2
P
2 = k
2P
1, P
3 = kP
1
| P | | k2P | | kP | |
P1 = |
| , P2 = |
| , P3 = |
| |
| (k + 1)2 | | (k + 1)2 | | (k + 1)2 | |
| 1 | |
W tym zadaniu h = 2√3, k = 3, P = |
| *(6 + 2)*2√3 = 8√3, |
| 2 | |
1 maj 12:52
Eta:

W ΔAED z tw. Pitagorasa : h
2=4
2−2
2= 12
Z podobieństwa trójkątów ABO i DCO z cechy (kkk)
w skali k=3 to Obwód ΔABO : L=6x+6
Z tw. Pitagorasa w ΔBED :
| 7 | | √7 | |
(4x)2= h2+42 ⇒ 16x2=12+16⇒ x2= |
| ⇒ x= |
| |
| 4 | | 2 | |
L=3(
√7+2)
=========
1 maj 15:49
Marta: Przepraszam ale popełniłam błąd. Tutaj chodi o trapez prostokątny, jak na rysunku
1 maj 15:57
Eta:
Jaka treść, taka odpowiedź
1 maj 16:03
Marta: Rozumiem, mój błąd ale wykorzystałam kilka rzeczy i już mam rozwiązanie więc dziekuje
1 maj 16:07
Marta: Właśnie to 3x i 1x wszystko wyjasnilo
1 maj 16:07
Eta:

Z tw. Pitagorasa w ΔADC : 16x
2=4+16 ⇒ x=........
i z tw. Pitagorasa w ΔABD: 16y
2= 16+36 ⇒ y=...
Obwód ΔAOB : L= 3(x+y)+6=....
dokończ i po b
ólu
1 maj 16:08