matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.5.2010
Zadania
Odp.
4
ewka:
napisz wzór funkcji liniowej znając współczynnik kierunkowy i punkt który należy do prostej a) a=−1.25 A=(3,2)
1
juleek:
O godzinie 13:00 statek B plynacy na zachod za stala predkoscia 20 km/h znajduje sie w odleglosci 10 km od portu, zas statek A plynacy na polnoc ze stala predkoscia 40 km/h znajduje
5
aaaaaa:
ciagI
10
emilystar:
Napisz równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt P, gdy: 1. y=−2x+7 , P=(−1,−2)
8
ola:
Hej, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przekształcić wzór ogólny funkcji kwadratowej na wzór kanoniczny?
25
marta92:
jak obliczyć
√
18−
√
2
?
1
pati:
ad.1podstawa graniastoslupa prostego jest rownoleglobok o bokach dlugosci 12cm i 8 cm i kacie ostrym 30 stopni.oblicz objetosc tego graniastoslupa ,jezeli pole powierzchni calkowitej jest
3
ja:
logarytmy− 4 w potędze ma logarytm 5 o podstawie 2
13
Arek:
1
ZNajdź wartości parametru k, dla których równanie
+(2k+1)x−k=0 ma dwa rozwiązania
4
mniejsze niż 5.
16
Edek:
Parę zadanek z całek niewłaściwych i oznaczonych: Całki typu:
4
Julek:
PROSZĘ O SPRAWDZENIE, ZADANIE Z TEGOROCZNEJ MATURY
3
gonia:
PLIS POMÓŻCIE BARDZO PROSZĘ... zad1)
0
michalina:
zad.1podstawa graniastoslupa prostego jest rownoleglobok o bokach dlugosci 12cm i 8 cm i kacie
1
bas890:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej jeśli wiadomo że przyjmuje ona wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x∈(−
∞
;−2)∪(3;+
∞
) a jej zbiorem wartości jest
2
aaaaaa:
Na płaszczyznie dany jest ostrokatny trojkat roznoboczny ABC. wpisz w ten trojkat kwadrat KLMN tak aby K,L∊AB M∊BC N∊AC
9
Bmx:
Mam narysowac wykres słupkowy przedtstawiający sumaryczny udział kazdej z głównych grup krwi(A,B,AB,0)
9
aaaaaa:
JEDNOKLADNOSC
0
kamil:
Proszę sprawdzić rozwiązanie zadania z fizyki. Dziękuję .Kamil
1
kamil:
Po stole chodzi mucha. Narysuj stół i związany z nim dwuwymiarowy układ współrzędnych, a następnie naszkicuj tor ruchu muchy. Pomiary jej położenia zapisano w tabeli:
7
Kasia:
Napisz równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt P, gdy: 1. k: y=3x=2 , P=(1,1)
2
stefcia:
2x − y =4 6x−3y=12
10
global:
zad.1podstawa graniastoslupa prostego jest rownoleglobok o bokach dlugosci 12cm i 8 cm i kacie ostrym 30 stopni.oblicz objetosc tego graniastoslupa ,jezeli pole powierzchni calkowitej jest
3
ja:
Zad. 1 Podaj współrzędne punktów przecięcia z osiami układu prostej o równaniu:
2
Arek:
Zapisz warunki, jakie powinny spełniać parametry k oraz m we wzorze f(x)=x
2
+kx+m aby: a) funkcja f miała jedno miejsce zerowe, które jest liczbą ujemną,
3
pytajnik:
sinαcosα=3/5
0
Michał:
http://iv.pl/viewer.php?file=66964987815545492968.jpg
5
Mata:
Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, mając dane :
5
Kacper:
PRZEPRASZAM, BĘDZIE DODANA MATURA Z MAJA 2010R Z ROZWIĄZANIEM?\ ODP.
2
Marysiaa :
Luki w zadaniu z trygonometrii. Proszę o pomoc
1
Marysiaa :
:::rysunek::: Kto pomoże mi obliczyć miare łuku / promienia?
1
Matii:
Jeżeli dwa przeciwległe boki pewnego kwadratu przedłużymy o 8 cm , a dwa pozostałe skrócimy o 2cm , to obwód czworotkąta zwiększy się dwukrotnie. Oblicz długość boku kwadratu.
1
Matii:
Zając biegnie 35 razy szybciej niż żółw, który na przybycie do mety potrzebuje 2h 20min. Z jakim wyprzedzenem powinien wystartować żółw, aby obaj dobiegli w tym samym czasie?
4
Matii:
Mam do zrobienia takie oto zadania: 1. Zając biegnie 35 razy szybciej niż żółw, który na przybycie do mety potrzebuje 2h 20min. Z
2
ziomek :
Pomnik odlany z brązu waży 10 ton. ile waży miniaturka tego pomnika w skali 1:100, równierz zrobiona z brązu?
0
to jaa:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań z góry dzięki
http://img63.imageshack.us/img63/7712/matematyka.jpg
11
Marysiaa:
Pomoże ktośw zadaniu z trygonometri? Sprwawdź podane tożsamości ?
3
Marysiaa:
:::rysunek::: Jak zrobić takie zadanie ? Mam obliczyć długość łuku a kąt podajny jest w radianach>
2
POMOCY:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej y=ax
2
+bx+c mając dane: oś symetrii wykresu x=2 oraz f(−1)=−6 i f(3)=1
1
anita:
w sześcianie o krawędzi 6 cm odcięto jeden narożnik płaszczyzną przechodzącą przez środek trzech krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka.Oblicz objętość odciętego narożnika.
5
tuna:
:(Oblicz pole całkowite ostrosłupa: a) prawidłowego czworokątnego którego krawędź podstawy ma 10cm, a krawędź boczna 12 cm.
1
anita:
podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 7 cm X 13 cm. Jedna z krawędzi bocznych ma długość 18 cm i jej prostopadła do podstawy. oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
Paula:
zad1. W urnie znajdują się 3 kule białe, 5 zielonych i 2 niebieskie. Na ile sposobów mozna wylosować jednocześnie 5 kul, z których 2 będą białe, 2 zielone i 1 niebieska?
6
M:
Liczba rzeczywista x spełnia nierówność |x−4|<3. Czy stąd wynika, że : |x−5|<1 , |x−3|<4 ?