Matura
Julek: PROSZĘ O SPRAWDZENIE, ZADANIE Z TEGOROCZNEJ MATURY
| | 1 | |
Rysunek przedstawia fragment wykresu funkcji f(x) = |
| . Przeprowadzono prostą
|
| | x2 | |
równoległą do osi Ox , która przecięła wykres tej funkcji w punktach A i B. Niech
C = (3,−1) . Wykaż, że pole trójkąta ABC jest większe lub równe 2.
| | 1 | |
1) Zauważyłem, że funkcja f(x) = |
| jest parzysta, więc f(x) = f(−x)
|
| | x2 | |
C = (3; − 1)
2) Podstawiłem pod wzór na pole w układzie współrzędnych
| | 1 | | x2 + 1 | |
P = |
| | 2x( |
| )|
|
| | 2 | | x2 | |
3) Powiedziałem, że
| 1 | | x2 + 1 | |
| | 2x( |
| )| ≥ 2 /*2
|
| 2 | | x2 | |
(2x
2 + 2)
2 ≥ 16x
2
4x
4 + 8x
2 + 4 − 16x
2 ≥ 0
4x
4 − 8x
2 + 4 ≥ 0
(2x
2 − 2)
2 ≥ 0
Koniec dowodu, bo liczba podniesiona do kwadratu jest zawsze ≥ 0
Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności wykonania tego zadania.
Dzięki i pozdrawiam