Funkcja kwadratowa z parametrem
Arek: | | 1 | |
ZNajdź wartości parametru k, dla których równanie |
| +(2k+1)x−k=0 ma dwa rozwiązania |
| | 4 | |
mniejsze niż 5.
Licząc deltę, potem delte k wyszło mi, że by równanie miało dwa rozwiązania k powinno być w
granicach (−niesk.; −1) v (−0,25; niesk.). Ale w rozwiązaniu jest dodatkowo, że w
pierwszym wypadku nie jest (−niesk.; −1) , a poprawnie ma być (−1,25; −1). Pomocy
8 maj 18:47
Svanar: wszystko ok, tylko ze ja tutaj funkcji kwadratowej nie widze
8 maj 18:49
8 maj 18:51
Arek: argh.... teraz poprawnie
8 maj 18:52
Svanar: Δ>0
| | 1 | |
Δ = (2k+1)2 −4 * (−k) * |
| = 4k2 + 2k +1 + k = 4k2 + 3k + 1 |
| | 4 | |
Δ
' = 9−4*4 = −5 okazuje się że delta zawsze jest wieksza od zera ( bo jej Δ<0 i a>0)
teraz warunek:
f(5) > 0
25 + 36k + 20 >0
36k + 45 > 0
36k > −45
k > −1,25
teraz drugi warunek x
w < 5 ale za nic w świecie mi nie wychodzi
8 maj 19:05
Godzio:
Δ = 4k
2 + 4k + 1
+k = 4k
2 + 5k + 1 > 0
4k
2 + 5k + 1 > 0
Δ
k = 25 − 16 = 9
√Δk = 3
x
w < 5
4k + 2 < 5
4k < 3
Odp: k∊(−1,25 ; −1)
8 maj 20:16
Godzio: na początku możesz napisać 3 warunki które później wyliczyłem:
Δ > 0
f(5) < 0
xw < 0
8 maj 20:17
Godzio: f(5) > 0
8 maj 20:17
Arek: A jak można widzieć skąd wziął się warunek f(5) > 0 ?
9 maj 14:10
Arek: Ponawiam pytanko
9 maj 18:55
Godzio:
9 maj 18:58
Arek: Czyli...?

Bo dalej zbytnio nie rozumiem, dlaczego skoro funkcja ma mieć rozwiązania mniejsze
od 5 to f(5)>0.
9 maj 19:37
Arek: Już nieważne, dopiero skumałem że jeżeli f(5)>0 to żadnym z miejsc zerowych piątka nie
będzie...
9 maj 19:45
Arek: Dziękuję za pomoc
9 maj 19:45