matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.12.2018
Zadania
Odp.
2
basia:
klasa liczy 20 osób w tym 12 dziewczat. Na ile sposobow mozna wybrac 6 osobowa delegacje w ktorej w sklad wejdą
5
kasia:
Dlaczego, jeśli sprawdzam czy zbiór jest ciałem, musze sprawdzić czy jest w nim wykonalne mnożenie, dzielenie, dodawanie i odejmowanie, skoro np. zbiór liczb naturalnych jest ciałem,
38
basia:
oblicz srednia asymetryczną , medianę, dominatę oraz odchylenie standartowe 5,4,3,2,3,4,1,2,3,3
2
Pola:
Ile rozwiązań ma równanie x1 + x2 + x3 + x4 = 26 gdzie każde xi jest nieujemną
8
Pola:
Rozmieszczono r = 30 kul w n = 3 komórkach. Ile jest wszystkich rozmieszczeń i ile jest takich rozmieszczeń, że żdana komórka nie jest pusta?
2
Pola:
Niech |A| = 13, |B| = 9, |A ∩ B| = 4, |B ∩ C| = 2, |A ∩ C| = 2 i |A ∪ B ∪ C| = 20. Która z własności nie może być spełniona.
0
Wercia321:
lim t→0+ (2/(t*sqrt(−t))) Jak obliczyc taka granice? skoro pod pierwiastkiem wychodzi liczba ujemna?
5
SIMBA:
Z urny zawierającej n = 18 ponumerowanych kul losujemy k = 4 kul. Ile jest możliwych wyników tego eksperymentu przjmując dwa sposoby losowania: losowanie „garścią”
2
Paleta:
Niech A, B, C i D będą dowolnymi zbiorami. Która z poniżej podanych relacji nie jest prawdziwa?
0
Patryk:
Sprawdzić określoność form kwadratowych a)f(x,y)=−x2 +xy−y2,
2
Martyna:
Dwóch mechaników naprawiło samochód w 12 dni. Gdyby każdy z mechaników pracował samodzielnie to jeden z nich skończyłby o 10 dni wcześniej niż drugi. Wynagrodzenie do podziału wynosiło 24
0
Pati:
Metodą przekształceń elementarnych wyznaczyć macierz odwrotną do macierzy
4
Obama:
Cześć. Tydzień temu nie pisałem próbnej matury z Operona i mam problem. Moglibyście pomóc (obliczyć)
0
Jabol53:
2. Dla podanej przestrzeni liniowej V wyznaczyć wszystkie takie wartości parametru a, że wektor v ∈ V jest kombinacją liniową wektorów v1, v2, v3 ∈ V: V = R
3
3
Pola :
Niech A = {10, 11, 12, 13, 14} , a B = {2, 9, 11, 12} . Zazanaczyć prawdziwą równość.
0
Mar22:
Oblicz granice funkcji lim ((x+3)·e
−x
−x)
3
Kamil:
|x−2|/|x−2|−1≤2
6
czoks:
1 pytanie: czy da sie rozpisac jakos: log
2
2? 2 pytanie: jak policzyc: log5*log20+log
2
2?
9
czesiek:
Algebra.
3
Satan:
Mam takie pytanko co do interpretacji. Załóżmy, że mam k osób i n nagród, które są rozróżnialne. Więc możliwości, że każda osoba może dostać jedną nagrodę jest:
4
Jezuita:
(2x
3
− 3x
2
+5)(2x−1) = x
2
− x −2x
3
+ x
2
0
Luki123xx1:
√
x−1+
√
x+2
=3 −−−> pod pierwszym pierwiastkiem wszystko
√
3x+4
+
√
x−4
=2
√
x
1
Ken Lee:
Znaleźć macierze następujących przekształceń R2 w siebie: a) symetria względem prostej y = x ,
3
Karol:
Jak rozwiązać układ równań metodą macierzy odwrotnej? ( x = A −1 b) np. taki? x+2y+3z+4t =4
10
Trololo:
Jak rozwiązać nierownosc |x
3
−3x+1|<1? Bardzo proszę o pomoc
2
Diablo:
Dla danych przekształceń liniowych znaleźć przekształcenia odwrotne: a) f(x,y,z)=(x+z,2x+y−z,3x+y+z)
4
Sandrulala:
Obliczyć pole wielokąta o wierzchołkach: a) (1,1), (3,2), (5,5), (4,6);
6
eron:
wyrazenie:
√
17+4
√
15
+
√
17−4
√
15
=... co teraz zrobic? pomnozyc licznik i mianownik przez
2
√
3
√
3
?
3
PGinf:
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Każda krawędź boczna ostrosłupa ma długość 7. Ściana ASC jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
3
Arek:
:::rysunek::: Oblicz pole wielokąta
6
laki:
Witam, mam problem z zadaniem z programowania, nie mam pomysłu
3
didżit:
hej, mam problem z takim zadaniem
2
Ana:
Prosze o pomoc, kolokwium już niedługo..
10
grupy:
1 2 3 4 5 6 7
3 1 2 7 4 6 5
Dana jest permutacja α=
.
2
Maciej :
Zapisz wyrażenie w postaci potęgi: 1
2
4
{3}*3
2
*(81)
2
*3
−
3.
0
N:
Czy ktoś to rozumie?
2
asdf:
Rozważ dowolną rodzinę podzbiorów zbioru n−elementowego zawierającą więcej niż połowę wszystkich podzbiorów. Wykaż, że w tej rodzinie muszą być dwa zbiory takie, ze jeden zawiera
0
Kamil:
Witam. Mam obliczyć błąd bezwzględny z s gdzie s wynosi: s=365