grupy
grupy:
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 3 1 2 7 4 6 5 | |
| |
Dana jest permutacja α= | . |
| | |
a) znalezc permutacje f ∊ S
7 taka, ze f
2=α
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | a b c d e g h | |
| |
Niech f= | . f2=f(f(x))=α. |
| | |
Czyli mam:
f(f(1))=f(a)=3
f(f(2))=f(b)=1
f(f(3))=f(c)=2
f(f(4))=f(d)=7
f(f(5))=f(e)=4
f(f(6))=f(g)=6
f(f(7))=f(h)=5
Ale co dalej?
7 gru 11:40
jc: Rozłóż na rozłączne cykle, zobaczysz przykładową odpowiedź.
7 gru 11:51
grupy:
α=(1,3,2)(4,7,5), ale nie widze jej
7 gru 13:17
jc: f=(1,2,3)(4,5,7)
7 gru 13:24
grupy:
No tak, bo (a,b,c)2=(a,c,b).
7 gru 14:18
grupy:
b)
| | | 1 2 3 4 5 6 7 | | | 3 4 1 2 7 6 5 | |
| |
Dana jest permutacja β= | . |
| | |
Udowodnic, ze nie istnieje f ∊ S
7 taka, ze f
2=β.
β=(1,3)(2,4)(5,7)
7 gru 19:14
jc: β jest nieparzysta, a f2 parzysta.
7 gru 19:20
grupy:
A jak pokazac to dla dowolnego f ∊ S7?
7 gru 19:33
jc: znak permutacji: Sn →{−1,1} to homomorfizm.
znak(f2)=znak(f)2=1
znak β = −1
7 gru 19:36
grupy:
A skad wiem, ze f2 bedzie zawsze parzysta?
7 gru 20:03
jc: 12=1, (−1)2=1
7 gru 20:10