znaleźć przekształcenia odwrotne dla przekształceń liniowych
Diablo: Dla danych przekształceń liniowych znaleźć przekształcenia odwrotne:
a) f(x,y,z)=(x+z,2x+y−z,3x+y+z)
b) f(x,y)=(2x+y,x+y),
c) f (x,y,z,t)=(x+z+2t,y+t,2y+z+t,3y+z+3t)
7 gru 18:41
Adamm:
c) f(x, y, z, t) = x(1, 0, 0, 0)+y(0, 1, 2, 3)+z(1, 0, 1, 1)+t(2, 1, 1, 3) = A[x, y, z, t]T
gdzie
A =
1 0 1 2
0 1 0 1
0 2 1 1
0 3 1 3
wystarczy znaleźć A−1
reszta tak samo
7 gru 18:52
jc:
f(x,y,z)=(a,b,c)
x+z=a
2x+y−z=b
3x+y+z=c
x+z=a
3x+y=b+a
3x+y+z=c
z=c−a−b
x=2a+b−c
y=...
f−1(a,b,c)=(2a+b−c, ... , −a−b+c)
7 gru 19:01