oblicz srednia asymetryczną , medianę, dominatę oraz odchylenie standartowe 5,4,
basia: oblicz srednia asymetryczną , medianę, dominatę oraz odchylenie standartowe 5,4,3,2,3,4,1,2,3,3
7 gru 23:08
basia: prosze o pomoc
7 gru 23:15
7 gru 23:16
basia: nic mi to tam nie pomoglo
7 gru 23:41
PW: To w ogóle nie umiesz korzystać z tekstu matematycznego? Przecież tam są nie tylko definicje,
ale i przykłady.
7 gru 23:44
Jolanta: Srednia arytmetyczna
masz 10 liczb.Dodaj je i sumę podziel przez 10
8 gru 00:05
basia: ok
8 gru 00:09
Jolanta: Dominanta to wartośc,która wystepuje najczęściej
8 gru 00:13
Jolanta: Mediana
uporzadkuj liczby 1,2,2.. gyby była ich nieparzysta ilość medianą bylaby liczba
występująca na środku
w przypadku parzystej ilości dodajesz dwie liczby środkowe i dzielisz przez 2
8 gru 00:17
Adamm:
σ = √(5−m)2+2*(4−m)2+4*(3−m)2+2*(2−m)2+(1−m)2
to odchylenie standardowe, gdzie m − średnia arytmetyczna
8 gru 00:18
Jolanta: Basiu jakie masz wyniki?
8 gru 00:24
basia: dzieki wielkie 😉
8 gru 00:26
basia: srednia arytmetyczna to 3
8 gru 00:27
Jolanta: dobrze a mediana i dominanta ?
8 gru 00:28
Jolanta: dam ci inny przykład 5,4 ,1,2,2,7,8,8,8,3
1,2,2,3, 4,5, 7,8,8,8 liczby środkowe to 4 i 5 4+5=9 9:2=4,5 to mediana
dominanta to 8
8 gru 00:39
basia: mediana to 1,2,2,3,3,3,3,4,4,5 i dodaje 2i 2 wych 4 i dziele przez 2 to jest 1
a co z tym 4 i 4 to tez parzysta liczba
8 gru 00:40
Jolanta: zobacz co napisałam wyżej.Nie chodzi o liczby parzyste tylko parzystą ilość liczb −jest ich 10
8 gru 00:42
Jolanta: gdybys miała nieparzystą iość liczb np 2,5,3,7,1,1,6
1,1,2, 3, 5,6,7 mediana to 3 bo jest na środku
dominanta to 1
8 gru 00:46
basia: liczba srodkowa to 2 i 3 czyli 2+3=5 a 5 ÷2=2,5
8 gru 00:56
Jolanta: Basiu o jakim przykładzie myslisz
8 gru 01:00
basia: o tym moim
8 gru 01:02
basia: na bazie twoich licze swoje
8 gru 01:02
Jolanta: 1,2,2,3,3,3,3,4,4,5 jakie liczby sa na środku?
8 gru 01:07
basia: czyli mediana to 2,5 a dominata to 1
8 gru 01:09
basia: liczba srodkowa2i 3
8 gru 01:10
Jolanta: Nie .skreslaj liczby ,raz z lewej raz z prawej strony az zostaną dwie na środku.jakie zostały?
dominanta to liczba ,która występuje najwiecej razy.1 jest tylko jedna
8 gru 01:13
basia: czyli liczba srodkowa to 3i 3
8 gru 01:19
basia: czyli dodaje 3+3=6
8 gru 01:20
Jolanta: tak i dzielisz na 2=3 3 to mediana
8 gru 01:21
Jolanta: 3 w tym przykładzie jest iśrednia arytmetyczna i medianą i dominantą
8 gru 01:24
basia: a dominata to 1
8 gru 01:24
Jolanta: Nie 1 jest jedna a 3 są cztery czyli dominują
8 gru 01:25
basia: aha ok troche glupie to zadanie
8 gru 01:26
Jolanta: podaje już uporzadkowane liczby i powiedz co jest medianą a co dominantą
2,3,7,8,9,9,11
8 gru 01:28
Jolanta: Basiu nie wiesz ?
8 gru 01:33
Jolanta: Mam za sobą bardzo pracowity dzień i juz dawno powinna spac.Przykro mi ale już dłużej nie mam
siły siedzieć.Może jutro uda sie skończyć twoje zadanie
8 gru 01:36
basia: czyli 8 to mediana a dominata to3
8 gru 01:40
basia: nie sorki mediana 8 a dominata to 9 bo wystepuje wiecej razy juz rozumiem o co chodzi
8 gru 01:49
Jolanta: Tak

a teraz już dobranoc
8 gru 01:51
Jolanta: odchylenie standardowe=
√wariancja
| | (x1−x)2−(x2−x)2+(x3−x)2+..(xn−x)2 | |
wariancja= |
| |
| | n | |
9 gru 01:52
Jolanta: x1,x2,x3 to liczby ztwojego zadania a xto średnia =3
9 gru 01:53
Jolanta:
wariancja =U{(5−3)
2+(4−3)
2+(3−3)
2+(2−3)
2+(3−3)
2+(4−3)
2+(1−3)
2+(2−3)
2
| | 4+1+1+1+4+1 | |
+(3−3)2+(3−3)2}{10}= |
| |
| | 10 | |
odchylenie standardowe=
√65
9 gru 02:07
Michał1984: Mam problem ze zrozumieniem adnotacji do definicji
Napisano,że "Jeśli funkcja f ma w punkcie x
0 pochodną ujemną, to wartości tej funkcji są
w lewostronnym sąsiedztwie tego punktu większe, a w prawostronnym − mniejsze niż w punkcie x
0.
to wydaje się zrozumiałe patrząc, że pochodna wskazuje monotoniczność
natomiast adnotacja dodaje, że:
"Przy tym f może nie być malejąca w żadnym otoczeniu x
0"
i tu mam problem, adnotacja jest sprawdzona przy przepisywaniu 3 razy

Bardzo proszę o wyjaśnienie

Tekst pochodzi z Tomu I, strona 286 podręcznika Leitnera , wydanie 2016
"Zarys matematyki wyższej dla studentów"
23 sty 01:22