Kombinatoryka
Satan: Mam takie pytanko co do interpretacji. Załóżmy, że mam k osób i n nagród, które są
rozróżnialne. Więc możliwości, że każda osoba może dostać jedną nagrodę jest:
| | k! | | | |
k*(k−1)*(k−2)*...*(k−n+1) = |
| *n! = | *n! |
| | (k−n)!*n! | | |
I teraz nie wiem, czy dobrze interpretuję. Z k osób wybieramy n osób (czyli tyle, ile jest
nagród) i mnożymy to przez ilość permutacji nagród, czyli n!
Nagrody są rozróżnialne, więc mamy n! różnych ciągów, w których możemy rozróżniać wyrazy, co
gwarantuje nam, że nie istnieją w nim dwa identyczne ciągi, tak?
A teraz załóżmy, że mamy k osób i n nierozróżnialnych nagród. Sytuacja jest podobna − każdy
może dostać tylko jedną nagrodę. Więc znowu mamy:
| | k! | |
k*(k−1)*(k−2)*...*(k−n+1) = |
| * 1 |
| | (k−n)!*n! | |
I teraz dobrze myślę? Sytuacja jest analogiczna, z tym, że mamy n! nierozróżnialnych ciągów
nagród, w takim razie są one traktowane jako jednakowe? To mnożenie razy jeden jest tylko
zobrazowaniem mojego myślenia

Dodatkowo mam jeszcze pytanie: dzielenie przez (k−n)! * n! − co tak naprawdę oznacza?
Permutacja osób, które nagrody nie dostały razy permutacja nagród? Co nam to gwarantuje? Że
k−n osób nie otrzyma po jednej nagrodzie?
Wzorki wzorkami, ale najważniejsze moim zdaniem jest zrozumienie, stąd pytania
Satan: Dobrze, dobrze, cieszę się, że ktoś zwrócił uwagi na braki w rozumowaniu

Poprawmy to:
"Mam takie pytanko co do interpretacji. Załóżmy, że mam k osób i n nagród, które są
rozróżnialne,
gdzie n < k. Więc możliwości, że każda osoba może dostać
najwyżej
jedną nagrodę jest:
| | k! | | | |
k*(k−1)*(k−2)*...*(k−n+1) = |
| * n! = | * n! |
| | (k−n)!*n! | | |
I teraz nie wiem, czy dobrze interpretuję. Z k osób wybieramy n osób (czyli tyle, ile jest
nagród) i mnożymy to przez ilość permutacji nagród, czyli n!
Nagrody są rozróżnialne, więc mamy n! różnych ciągów, w których możemy rozróżniać wyrazy, co
gwarantuje nam, że nie istnieją w nim dwa identyczne ciągi, tak?
A teraz załóżmy, że mamy k osób i n nierozróżnialnych nagród,
gdzie n < k. Sytuacja jest
podobna − każdy
może dostać
maksymalnie jedną nagrodę. Więc znowu mamy:
| | k! | |
k*(k−1)*(k−2)*...*(k−n+1) = |
| !*n! * 1 |
| | (k−n | |
I teraz dobrze myślę? Sytuacja jest analogiczna, z tym, że mamy n! nierozróżnialnych ciągów
nagród, w takim razie są one traktowane jako jednakowe? To mnożenie razy jeden jest tylko
zobrazowaniem mojego myślenia

Dodatkowo mam jeszcze pytanie: dzielenie przez (k−n)! * n! − co tak naprawdę oznacza?
Permutacja osób, które nagrody nie dostały razy permutacja nagród? Co nam to gwarantuje? Że
k−n osób nie otrzyma po jednej nagrodzie?
Wzorki wzorkami, ale najważniejsze moim zdaniem jest zrozumienie, stąd pytania

"
Na niebiesko wprowadziłem poprawki, które, jak mi się wydaje, powinny nadać więcej sensu
zadaniu