7 gru 22:21
xy:
losowanie "garscia" czyli naraz bierzemy 4 kule
wylosowanie 4 kul z 18 mozliwych to:
| | 18! | | 18! | | 14! * 15 * 16 * 17 * 18 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 4! * (18−4)! | | 4! * 14! | | 4! * 14! | |
| | 15 * 16 * 17 * 18 | | 15 * 16 * 17 * 18 | |
= |
| = |
| = 3060 |
| | 4! | | 1*2*3*4 | |
natomiast losowanie kolejno bez zwracania to tak:
| | | |
− najpierw wybieramy jedna kule z 18 czyli | = 18 |
| | |
potem zostalo juz tylko 17 kul, wiecwybieramy jedna kule z 17, nastepnie jedna kule z 16
i na koncu kula nr 4 to wybieramy ja z pozostalych 15
| | | | | | | |
* | * | * | = 18*17*16*15 = 73440 |
| | | | |
7 gru 22:32
PW: Losowanie "garścią" można wykonać na
| | | | 15•16•17•18 | |
| = |
| =3060 |
| | | 2•3•4 | |
sposobów (tyle istnieje różnych 4−elementowych podzbiorów).
Rozumiem, że przy losowaniu kolejnym bez zwracania ustawiasz kule w porządku losowania, a więc
wyników będzie tyle co w pierszym sposobie razy liczba przestawień wylosowanych 4 elementów
między sobą, tzn
3060•4!=73440.
7 gru 22:38
PW: Korekta. Ponieważ zdarzają się tu psychopaci, którzy wytykają literówki, oświadczam, że wiem
jak się pisze "pierwszym".
7 gru 22:41
xy: PW
to olej takiego psychopate ; d
7 gru 22:47
PW:
7 gru 22:49