Zbiory
Pola: Niech |A| = 13, |B| = 9, |A ∩ B| = 4, |B ∩ C| = 2, |A ∩ C| = 2 i |A ∪ B ∪ C| = 20.
Która z własności nie może być spełniona.
1) |A ∩ B ∩ C| = 2 2) |A ∩ B ∩ C| = 3 3) |A ∩ B ∩ C| = 1 4) |C| = 5 5) |A ∩ B ∩ C| = 0
Bardzo prosze o pomoc
7 gru 22:25
xy:
mamy wzor: |A U B| = |A| + |B| − |A ∩ B|
wzor uogolniajacy dla 3 zbiorow (zasada wlaczen i wylaczen):
|A U B U C| = |A|+|B|+|C| − |A ∩ B| − |A ∩ C| − |B ∩ C| + |A ∩ B ∩ C|
podstaw dane i zobacz
powinno wyjsc chyba 2
7 gru 22:44
Adamm:
|A i B i C|≤|B i C| = 2
odp. 2)
7 gru 23:20