logarytm
czoks: 1 pytanie: czy da sie rozpisac jakos: log22?
2 pytanie: jak policzyc: log5*log20+log22?
7 gru 20:48
7 gru 20:58
Satan: Zakładam, że log2 to log102:
log5*log20 + (log2)2 = log5*log(4*5) + log2*log2 = log5*log(2*2) + log5*log5 + log2*log2 =
= log5*log2 + log5*log2 + log5*log5 + log2*log2 = log2(log5 + log2) + log5(log5 + log2) =
= (log5 + log2)(log 5 + log2) = (log(5*2))2 = (log10)2 = 1
7 gru 21:00
Bleee:
Zauważ że
log20 = log(10*2) = 1 + log 2
1 = log 10 = log(2*5) = log 2 + log 5, wiec:
log 5 = 1− log 2
Podstaw za te dwa logarytmy, wzór skróconego mnożenia i ładnie Ci się redukuje log22
7 gru 21:06
Jerzy:
Prosto i skutecznie
7 gru 21:09
czoks: rzeczywiscie

dziekuje wam
7 gru 21:09
student: ale to jest genialne!
7 gru 21:50