Logarytmy
Jacek: Proste pytanie
mam przykład log5 * log20 + (log2)
2 = jak zapisac log5 * log20 to sie wymnarza czy co bo dalej
wiem jak zrobic.
P.S dziekuje wredusowi pospolitusowi i innym co pomagali mi z trygonometria zaliczyłem na 5−
27 lut 00:01
27 lut 00:04
Trivial:
Oznaczenie log ≡ log10, czyli:
log5 = log(10/2) = ?
log(20) = log(2*10) = ?
27 lut 00:08
Jacek: no dobra ale co zrobic z log5 * log 20

wiem ze podstawy logarytmu sa po 10 ale co dalej
27 lut 00:09
Janek191:
log 5 * log 20 + ( log 2)2 = log 5 * log ( 5*4) + ( log 2)2 =
= log 5 *[ log 5 + log 4 ] + ( log 2)2 = log 5 * [ log 5 + log 22] + ( log 2)2 =
= ( log 5)2 + log 5 *2 log 2 + ( log 2)2 = ( log 5)2 + 2* log 5* log 2 + ( log 2)2 =
= [ log 5 + log 2]2 =[ log ( 5*2)]2 = [ log 10 ]2 = 12 = 1
27 lut 00:09
Trivial:
No jak to co dalej...
log5 = log(10/2) = log10 − log2 = 1 − log2
log20 = log(10*2) = log10 + log2 = 1 + log2
i teraz:
log5*log20 + log22 = (1 − log2)(1 + log2) + log22 = 1.
27 lut 00:10
Jacek: wow wow ile tego
27 lut 00:11
Jacek: dziekuje
27 lut 00:25