Geometria; kwadrat i romb
Obama: Cześć.
Tydzień temu nie pisałem próbnej matury z Operona i mam problem. Moglibyście pomóc (obliczyć)
mi dwa
zadanka z geometrii?
1) Wysokość rombu jest równa 12, a jego pole jest równe 180. Sinus kąta ostrego rombu wynosi:
a) 0,4 b) 0,6 c) 0.75 d)
0.8
2) Przeciwległe wierzchołki kwadratu mają współrzedne A = (1, −3); C = (−5, 3). Bok kwadratu ma
długość:
a) 12 b) 6√2 c) 3√2 d)
6
7 gru 21:50
Mila:

2) Układ wsp. pomoże:
AC− przekątna kwadratu
|AC|=6
√2 z tw. Pitagorasa
a=6
7 gru 21:56
Satan: Albo drugie na wektorach:
|AC| =
√(−6)2 + 62 =
√36 + 36 = 6
√2
7 gru 22:00
6latek:

Zadanie nr 1
Korzystasz dwa razy z e wzoru na pole rombu
potem P= a
2*sinα stad wyliczysz sinα
zadanie nr 2
dlugosc odcinka AC to dlugosc przekatnej d (masz wzor n a dlugosc odcinka
d= a
√2
7 gru 22:02
Mila:

P
▱=a*h
a*12=180
P
▱=a
2*sinα
180=15
2*sinα
| | 180 | | 20 | | 4 | |
sinα= |
| = |
| = |
| =0.8 |
| | 225 | | 25 | | 5 | |
7 gru 22:02