Satan: Wektory własne wyznaczasz z definicji.
Niech A będzie macierzą jakiegoś przekształcenia liniowego. X jest wektorem własnym dla jakiejś
wartości λ i X = [x, y].
Masz wtedy:
AX = λX
I stąd wyznaczasz wektory własne. Zawsze otrzymasz dwa równania, które są sobie równe. I tak
jak jc:
3x + 2y = (1−2
√5)x
8x − y = (1−2
√5)y
Zajmijmy się pierwszym równaniem, a drugie wykreślmy:
2y = (1 − 2
√5)x − 3x
2y = (1 − 2
√5 − 3}x
2y = (−2 −2
√5)x
y = −(1 + {5})x
I analogicznie rozwiązujesz drugie równanie

Lub można skorzystać z innego sposobu:
Podstawmy λ
1 za λ:
I teraz wymnażamy:
(2+2
√5)x + 2y = 0
8x + (2
√5−2)y = 0
Zajmujemy się pierwszym równaniem:
2(1+
√5)x + 2y = 0
y = −(1+
√5)x
Obie metody są jak najbardziej poprawne