Obliczyć pole wielokąta o wierzchołkach(macierze)
Sandrulala: Obliczyć pole wielokąta o wierzchołkach:
a) (1,1), (3,2), (5,5), (4,6);
b) (0,0), (2,0), (3,3), (2,5), (−1,4)
Jak zrobić to zadania za pomocą macierzy?
7 gru 18:05
7 gru 18:25
Sandrulala: Mógłbyś powiedzieć coś więcej o tej metodzie? Nigdy wcześniej nie miałam z nią styczności
7 gru 19:00
jc: Rysujesz na papierze w kratkę, liczysz punkty wewnątrz wielokąta (W), punkty na brzegu (B)
i wstawiasz do wzoru P=W+B/2−1. Masz to w Wiki.
7 gru 19:04
Janek191:

Dzielisz czworokąt na dwa trójkąty i obliczasz pole :
P = P
1 + P
2
→
AD = [ 3, 5]
→
AC = [ 4, 4]
więc
→ →
P
1 = 0,5 I det ( AD, AC ) I = 0,5 I 3*4 − 4*5 I = 0,5*8 = 4
i analogicznie obliczasz P
2.
7 gru 19:49