Rozwiąż
czesiek:
Algebra.
____
(3 + i)3 + i
Czy w takim przykładzie mam obliczyć (3 + i) * 3 + i a to się równa 6 + 3i + i z czego wychodzi
6 + 4i?
Po prostu zdjąć te sprzężenie czy jak? Bo wiem, że ta kreska to sprzężenie jednak nie rozumiem
co to tutaj oznacza w tym przykładzie
7 gru 20:25
xy:
__ ____
z = x + iy = x − iy
stad
sprzezenie 3 + i = 3 − i
a zatem caly iloczyn to jest rowny
(3+i)(3−i) = 9 − i2 = 9 + 1 = 10
7 gru 20:33
czesiek: dzięki, kumam
7 gru 20:39
czesiek: a jeśli mam sprzężenie samego 'z' to wtedy jest nadal 'z' po zdjęciu sprzężenia, czy podstawiam
za 'z' x + iy i po zdjęciu sprzężenia wychodzi x − iy?
7 gru 21:40
Mila:
pisz nawiasy, bo
(3+i)*(3+i)* (8 − sprzężenie ) to co innego niż (3+i)*3+i i z tego sprzężenie
7 gru 21:43
Mila:
(* oznaczyłam sprzężenie)
7 gru 21:44
czesiek: no ale tam nie było nawiasu na końcu, napisałem dobrze
7 gru 22:15
xy: ale tutaj ciezko rozpoznac dlatego lepiej jakbys pisal nawiasy
jak masz sprzezenie z to albo piszesz
_
z
albo _
z = x+iy −−> z = x − iy
wiecej lepiej podstawic
7 gru 22:23
czesiek: okej czyli lepiej podstawić za to z. A co do tego pierwszego, to właśnie tam w poleceniu nie ma
nawiasu. Jest tak jak pisze:
____
(3 + i)3 + i
to w takim przypadku co powinno wyjść? 3 nie ma cyfry urojonej więc zmieniamy tylko + na − i
mamy to samo, tyle że mnożenie wygląda tak:
(3 + i) * 3 − i = 9 + 3i − i = 9 + 2i, tak?
7 gru 22:27
xy: kreske masz tylko nad 3 czy na 3+i
bo jesli na 3+i
to rozwiazanie moje powyzej jest poprawne.
7 gru 22:33