Rozwiąż zadanie
Martyna: Dwóch mechaników naprawiło samochód w 12 dni. Gdyby każdy z mechaników pracował samodzielnie to
jeden z nich skończyłby o 10 dni wcześniej niż drugi. Wynagrodzenie do podziału wynosiło 24
000 ile powinni zarobić poszczególni mechanicy (proporcjonalnie do wkładu pracy)?
7 gru 22:06
ABC: x>0
1/x+1/(x+10)=1/12
12/x+12/x+10=1
12(x+10)+12x=x(x+10)
120+24x=x2+10x
x2−14x−120=0
x2−14x+49−169=0
(x−7)2=169 ⇔x−7=13 v x−7=−13⇔x=20 v x=−6
ujemny pierwiastek odrzucamy, jeden robotnik sam zrobiłby w 20 dni a drugi w 30 dni
czyli w 12 dni jednego wkład pracy był 12/20=3/5=60% a drugiego 12/30=2/5=40%
7 gru 22:21
ABC: w drugiej linijce brakuje nawiasu (x+10)
7 gru 22:23