matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.5.2017
Zadania
Odp.
4
kubuk:
Zadanie dla Ety: Wykaż
5
Aga:
Proszę o pomoc: Zbadaj istnienie granicy:
1
Aga:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
3
JUWENALIA:
Kto sie wybiera do Krakowa na Juwenalia niebawem?!
6
CzarnaOwca:
moze mi ktoś pomóc, twierdzenie pitagorasa :
4
maturzysta:
Kurde, mam problem z pierwszym zadaniem z matury, a od tego zależy wiele : ( Czyżby Oni sie pomylili ; p
12
Robert:
Wykaż, że liczba jest podzielna przez 17. Czy to jest dobrze? Albo co tu jest źle
2
Biedny Student:
zadania do "nadrobienia". Przy okazji czy mógłbym prosić o tytuł jakieś książki gdzie odnajdę takie przykłady?
22
Kaspian:
Było dobrze wystarczyło myśleć
3
Próbuję studiować:
∫8x
3
arctgx
4
Ja tak to robię i robię i schodzę na coraz większe potęgi, kalkulator mówi, że nie obliczy i
1
Jakub:
Macierz 002
4
Pati:
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=12+10cos(30x)
0
dla x∊<0;6>. a)Wyznacz argument, dla którego wartość funkcji jest równa 17.
4
Jakub:
8x+ky=3 2kx+4y=5
3
oleander:
Podacie mi jakieś linki do stron, gdzie mogłabym znaleźć arkusze z matury rozszerzenia do przeliczenia z odpowiedziami (nie z cke bo to już dawno przeliczone)?
25
Warczek:
Przedstawić na płaszczyźnie zespolonej:
7
Xxxx:
Witam !
3
Mateusz:
W wiadrze jest 8 marchewek i 4 pietruszki. Wyjmujemy losowo 2 warzywa. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy dwa różne warzywa?
1
Matura 2017:
Płaszczyzna p jest styczna do kuli wpisanej w sześcian A′B ′C ′D ′ ABCDA o krawędzi długości 2a oraz przecina krawędzie AB , AD i AA ′ w takich punktach E ,F i G odpowiednio, że AE =
2
Gimbus:
Cześć, Dzisiaj pisałem maturę podst. z matmy i nie wyłączyłem całości z jednego wyniku. Jest dobry, w
84
StrasznyNieogar:
2k
2
(k +1) − 5k(k+1) − 3(k+1) = (k+1)(k+2)(k−6)
15
Biedny Student:
Napisać w postaci zespolonej równanie odcinka o końcach z1= −1 −j ; z2 = 2+j
2
W4RI0T:
W rombie o boku długości a i kącie ostrym α poprowadzono z wierzchołka kąta ostrego odcinki do przeciwległych boków tak, że podzieliły one rąb na 5 części o równych polach. Oblicz długości
11
Próbuję studiować:
Obliczyć |z| jeżeli z=(3−4i)
3
1
Majka:
UDOSTĘPNIAM OBLICZENIA DO ZADAŃ MATURA 2017
1
Morelka:
Punkt P należy do odcinka AB o długości 14 cm |AP| : |AB| = 3:5. Wobec tego odcinek PB ma długość?
2
Eugeniusz:
:::rysunek::: Czy można napisać, że kąt α jest kątem prostym, ponieważ jest kątem wpisanym opartym na
5
Marian:
:::rysunek::: Prosta AB jest styczna do obu okręgów , natomiast te okręgi są do siebie styczne zewnętrznie.
3
bk:
|x
2
−4|<|x−2| pomoże ktoś?
1
prsa:
5
√
3
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej jest równa
, a pole
4
pow
15
√
3
bocznej jest równe
.Oblicz V ostrosłupa.
4
2
ape:
Wyznacz ekstrema funkcji f(x) = |x| − x
2
. Wiem jak narysować i odczytać z wykresu, ale czy da się to zrobić w sposób algebraiczny?
2
aceton:
oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych parzystych utworzonych z cyfr: 1 2 3 4 , liczba (1) powtarza się dokładnie 2 razy , a liczby : (2 3 4 ) 1 raz
3
Dawid:
Politechnika Gdańska
4
pat:
Dane są punkty A=(−4,0) i M = (2,9) oraz prosta k o rownaniu Y= −2x+10. wierzchołek B trójka ABC to punkt przecięcia prostej k z osia Ox układu współrzednych a wierzchołek c jest punktem
3
Emiś:
W konkursie matematycznym było 18 zadań, w tym 10 zadań za 4 punkty i 8 za 5 punktów.
1
Za każde wskazanie błędnej odpowiedzi odejmowano
punktów możliwych do zdobycia za
4
zadanie.
3
pat:
Dany jest 3 wyrazowy ciag geometryczny (24, 6, a−1) stad wynika ze a
8
zaanetad:
:::rysunek::: które kąty mają razem 180stopni>
8
marta:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz podstawy ma długość 12√2 a wysokość sciany bocznej jest równa 14 oblicz objetosc ostrosłupa narysuj rysunek poocniczy BŁAGAM POMOCY!
3
marta:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz podstawy ma długość 12 √2 a wysokość sciany bocznej jest równa 14 oblicz objetosc ostrosłupa narysuj rysunek poocniczy BŁAGAM
1
stereometria:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45. Niech α oznacza kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny
3
Uliczny Grajek:
Witam, Proszę o pomoc w następującym zadaniu:
0
Adam:
Wysokosc ściany bocznej ostroslupa prawidłowego trójkątnego która jest prostopadla do krawedzi podstawy wynosi 5
√
3
/3. Pole boczne tego ostroslupa wynosi 15
√
3
/4. Oblicz objętość tego
0
marta:
prosze o pomoc jestem kiepska z matmy pilne
! zad drugie prosze pomocy https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/18360468_1284087498371270_494863955_n.jpg?oh=f8457253a1806bd77444f1a9abe2d96f&oe=590E7AB3
1
Olka i Piotrek:
Jak to obliczyć
3
√
54
−
3
√
2
6
00000:
Czy dziedzina w funkcji okresowej to zawsze liczby rzeczywiste, czy może to być jakiś konkretny przedział?
82
a:
Odp. matura 2017 matematyka
1
1
5
1. 5
8
* 16
−2
= 5
8
*
= 5
8
*
= (
)
8
16
2
2
8
2
25
Mariusz:
0
matura 2017:
Proszę wrzucić rozwiązania z matury
139
Hap:
MATURA! Co Wam wyszło w ostatnim?
√
209
/ 36 , albo coś podobnego?
I w tym za pięć punktów z trójkątem i geometrią analityczną, wynik jakieś 243/7?
19
Notka:
Pierwiastek z 209 na 12 czy cos takiego
4
Karol:
Witam. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak sprawdzić czy równania są zupełne czy nie i jak je poźniej rozwiązać w obu przypadkach? Mam takie zadanie: Sprawdź czy podane równania są zupełne
14
00000:
Jak wykazać, że taka funkcja jest parzysta: f(x)=
4
niki:
Odwrotnością liczby c=0,(2)+
4
36
jest liczba? Jak to zrobić? prosze o szczegółowe wytłumaczenie
0
Nieuchwytny:
Wiadomo już jakie zadania są na maturze?
3
Notka:
Czy zadania z wydajnością obowiazuja na nowej maturze? Czy ktos sie orientuje?
4
Hap:
Jakie jest prawdopodobieństwo przy rzucie dwoma innymi koścmi o sześciu ścianach, że suma ich będzie mniejsza bądź równa 3?
3
Matura:
Sluchajcie mam szybkie pytanie, kiedy krawędzie ostroslupa nachylone są do plaszczyzny podstawy pod Tym samym kątem, co wiemy o wysokości, co z promieniami, coś świta ale nie pamiętam