Zespolone
Warczek: Przedstawić na płaszczyźnie zespolonej:
|z+1|+ |z−j|=4
Podstawiam z = x+iy
po wyliczeniu modułów wychodzi mi:
(x+1)2 +y2 + x2 +(y−1)2 =16
i na tym etapie nie wiem jak to zwinąć to równania okręgu
5 maj 18:27
astro: Najpierw sie zastanów czym by było |z+1|=4 na płaszczyźnie?
5 maj 18:29
Warczek: Okrąg o punktach −1;0 i promień 16
5 maj 18:35
astro: i promień 4, tak
5 maj 18:36
astro: no to co to może być |z+1|+|z−i|=4
5 maj 18:36
Warczek: a przepraszam promień 4. dwa okręgi

?
5 maj 18:37
astro: eeee no nie ma tak łatwo
5 maj 18:42
astro: Zacznijmy tak po twojemu

(x+1)
2+y
2+x
2+(y−1)
2=16
x
2+2x+1+y
2+x
2+y
2−2y+1=16
2x
2+2x+2y
2−2y=14
x
2+x+y
2−y=14
(x+0.5)
2+(y−0.5)
2 =14 −2*0.5
2
5 maj 18:46
astro: (x+0.5)2+(y−0.5)2=√13.52
5 maj 18:47
Warczek: Trzecie równanie − gdzie uciekły te dwójki?
5 maj 18:50
astro: podzielilem obie strony przez 2,
tak − powinno byc potem 7 po prawej stronie
5 maj 18:51
astro: (x+0.5)2+(y−0.5)2=√6.52
5 maj 18:52
Warczek: I znowu łatwe zadanie, a człowiek się męczy

Dzięki wielkie za uświadomienie chyba czas
zacząć weekend. Miłego wieczoru życzę!
5 maj 18:57
astro: Również!
5 maj 18:57
Biedny Student:
to wyjdzie x < 0 ?
5 maj 19:08
astro: to już jes troche cos innego
|z+1|<|z−1|
5 maj 19:09
Mila:
Błędne rachunki kolego. To będzie elipsa.
x,y∊R
√(x+1)2+y2+√(x2+(y−1)2=4⇔
√(x+1)2+y2=4−√(x2+(y−1)2 /2
x2+2x+1+y2=16−8√x2+y2−2y+1+x2+y2−2y+1
2x+1=17−8√x2+y2−2y+1−2y⇔
2x+2y=16−8√x2+y2−2y+1 /:2
x+y−8=−4√x2+y2−2y+1
8−x−y=4√x2+y2−2y+1 /2
8>x+y
64+x2+y2−16x−16y+2xy=16(x2+y2−2y+1)
15x2−2xy+16x+15y2−16y=48
Tu jest problem z wyrazem 2xy, trzeba pokombinować , aby przekształcić do postaci kanonicznej.
Jest jeszcze inny sposób.
.
5 maj 19:12
astro: tak, masz racje, tak by blo gdyby te moduły byly do kwadratu, przepisalem za tobą
5 maj 19:14
Jerzy:

Bez osi OY.
5 maj 19:15
Jerzy:
To rysunek do 19:08.
5 maj 19:16
Mila:
z≠1
|z+1|<|z−1|
[ równanie |z+1|=|z−1| − równanie symetralnej odcinka o końcach (−1,0) i (1,0), czyli Oś OY,
x=0,
Interesujące nas punkty leżą po jednej stronie symetralnej− z lewej ]
Albo rachunki:
√(x+1)2+y2<
√(x−1)2+y2 /
2
x
2+2x+1+y
2<x
2−2x+1+y
2
2x+1<−2x+1
4x<0
x<0
wszystko po lewej stronie OY
5 maj 19:24
Jerzy:
Witaj
Milu 
Czyżby rysunek tego nie pokazywał ?
5 maj 19:26
Mila:
Cześć Jerzy, nie pamiętasz jak napisać równanie elipsy mając pewne dane, albo podaj linka.
5 maj 19:26
Mila:
Twój rysunek
Jerzy to pokazuje, ale pisałam, gdy go nie było i trochę się rozpisałam,
jak to "baba" gadatliwa.
5 maj 19:28
5 maj 19:29
Mila:

Może tak :
|z+1|+ |z−j|=4
korzystając z tego równania narysować elipsę:
ogniska:
(−1,0) (0,1)
2a=4 , a=2
c=
√a2−b2
5 maj 20:27