Zadanie zespolone
Biedny Student: Napisać w postaci zespolonej równanie odcinka o końcach z1= −1 −j ; z2 = 2+j
5 maj 17:49
Biedny Student: Czy tu coś kombinować z równaniem prostej? Czy jak to ugryźć ktoś nakieruję ?
5 maj 18:58
astro: wez sobie A=(−1,−1), B=(2,1) i wyznacz równanie prostej przechodzącą przez te punkty
5 maj 18:59
5 maj 19:04
Biedny Student: Ale co tu zrobić żeby to miało coś wspólnego z postacią zespoloną ? Czy to już wynik?
5 maj 19:24
piotr: z(t) = −(1+j) +(3+2j)t , t∊[0; 1]
5 maj 19:38
Biedny Student: Mógłbym prosić o jakieś wytłumaczenie?
5 maj 19:42
piotr: to postać parametryczna prostej zapisana w sposób następujący:
z(t) = x(t) + j y(t) z ograniczeniem t∊[0; 1]
5 maj 19:59
piotr: Odcinek na płaszczyźnie o końcach A = (x1, y1), B = (x2, y2) ma przedstawienie
parametryczne:
z(t) = x1 + (x2 − x1)t + j(y1 + (y2 − y1))t, gdzie t ∈ [0, 1]
5 maj 20:03
Biedny Student: Mogłbym prosić o rozpisanie bo jak podstawiłem to nie wychodzi mi to z(t) = −(1+j) +(3+2j)t ,
t∊[0; 1]
5 maj 20:20
astro: z(t)=x1+y1j +(x2−x1)t+(y2−y1)jt
5 maj 20:25
'Leszek: Piotr dobrze przedstawil Ci rownanie odcinka w postaci parametrycznej , sprawdz starannie !
z(0) = − 1 − j
z(1) = 2 + j
5 maj 20:29
'Leszek: Rownanie tego odcinka mozna napisac w postaci :
z(t) = − 1 +3t + (2t−1) j t ⊂[ 0 ; 1 ]
5 maj 20:36
Biedny Student: a to t to zawsze jest taki przedział ?
5 maj 20:41
astro: zazwyczaj sie podaje od 0 do 1, ale niekoniecznie tak musi byc
Tym sposobem, tak będzie
5 maj 20:44
Jerzy:
Jeśli masz prostą zapisaną w postaci parametrycznej, to t jest dowolne,
ale Ty ograniczasz ją do odcinka, stąd t jest ograniczone.
5 maj 20:46