matematykaszkolna.pl
matura kyrtap: Jak eksperci z matematyka pisz oceniają maturę z matematyki tegoroczną?
5 maj 20:46
Jerzy: Niech się wypowiedzą maturzyści emotka
5 maj 20:54
Qulka: taka jak co roku
5 maj 21:07
Ajtek: Witam Obecnych. Mnie na kolana nie powaliła, tylko żaden ze mnie expert emotka.
5 maj 21:08
Qulka: tylko niepotrzebnie się zasugerowałam podstawą i Jakubem że nie będzie równania okręgu emotka
5 maj 21:10
Ajtek: Qulka, również zrobiłem ten błąd .
5 maj 21:11
Kaspian: Było dobrze wystarczyło myśleć
5 maj 21:14
b.: ale przecież nie było równania okręgu
5 maj 21:16
zombi: Kiedy rozszerzona?
5 maj 21:17
Qulka: rozszerzona we wtorek
5 maj 21:18
Qulka: niby nie było..ale łatwiej 20ste z równania niż tłumaczenie że to odległość emotka
5 maj 21:19
WITT: Wystarczylo popatrzec do karty wzorow i napisac to rownanie okregu: (x − 2)2 + (y − 3)2 = 25 i podstawiac kolejno A(−1;7) i to jest prawidlowa odpowiedz !
5 maj 21:25
Mila: Maturzyści dostali ładny prezent od CKE. Myślę, że rozszerzona będzie trudna.
5 maj 21:29
yht: albo rysujemy układ współrzędnych i okrąg w brudnopisie
5 maj 21:29
Qulka: Witt ..ale nie komuś komu się wbijało że tego nie będzie
5 maj 21:33
Max: Podzielam zdanie Mila, poziom trudności tejrocznej matury według mnie poniżej średniej. Rozwiązałem ją w 31 minut, i o dziwo, pomimo bardzo, bardzo szybkiego tempa rozwiązywania, nie popełniłem ani jednego błędu rachunkowego i nie dałem się złapać w żadną pułapkę. Podobało mi się, że dużą część zadań dało się rozwiązać szybciej i w łatwiejszy sposób, niż na pierwszy rzut oka dla przeciętnego maturzysty mogłoby się wydawać. A co do rozszerzenia... zobaczymy emotka
5 maj 22:04
matilc: znacie jakieś ciekawe twierdzenia na rozszerzenie? Typu tw. ptolemeusza etc
5 maj 22:06
Wielomian: Twierdzenie Cevy
5 maj 22:07
yht: analityczna dała (wbrew pozorom) popalić tak samo ostrosłup, w którym wynik jest delikatnie mówiąc, mało ciekawy co w połączeniu z mylącą treścią "wysokość ściany bocznej prostopadła do krawędzi podstawy ostrosłupa" ... mogła wprowadzić niemałe zamieszanie mimo wszystko żeby zdać, nie trzeba było wiele umieć zadania: 2, 5, 6, 9, 13, 17, 24 można było "na głupa" zrobić przybliżając sobie wyniki na kalkulatorze
5 maj 22:11
matilc: ja na tym ostrosłupie poległem, choć wynik mam inny( większy o 0,1). Twierdzenie Cevy też już ogarniałem
5 maj 22:13
Saizou : matilc wzór Stuarta może się przydać.
5 maj 23:20
Maciek: maturka spoko dla humana, dla osoby z matmą R już mniej, bo dużo nadinterpretowałem emotka
5 maj 23:25
Mirek: Też przy szybkim rozwiązaniu nie udało mi się popełnić błędu emotka Łatwy arkusz... ale może taka powinna być podstaw(ówk)owa matura. Do zastanowienia było chyba tylko kilka rzeczy: − zadanie 5 − gdyby "pójść złą drogą" emotka , podnieść do kwadratu i rozwiązać jako równanie kwadratowe − pierwiastek z delty z zagnieżdżonym pierwiastkiem. − zadanie 29 − szybsze rozwiązanie gdy zapisać postać kanoniczną i wstawić jeden punkt np. f(0)=3/2. − zadanie 34 − w pierwszej chwili przeczytało mi się jako "wysokość ściany bocznej prostopadła do podstawy ostrosłupa", ale to oczywiście nie o taki ostrosłup chodziło.
6 maj 02:36
Notka: Czy jesli w zadaniu 33 nie napisałam jaka jest moc zdarzenia A ale wypisalam sobie przypadki i prawdopodobienstwo dobrze obliczylam to dostane max punktow czy cos odejma?
6 maj 03:25
Benny: Moim zdaniem rozszerzona i tak nie będzie trudna. Jak co roku oczywiście emotka
6 maj 03:54
wmboczek: Matura łatwa (jak co roku emotka ), w pamięci tylko analitycznej nie mogłem rozwiązać Sformułowanie w zadaniu Z ostrosłupem słabe Dowody standardowe
6 maj 06:55
matilc: Do seizou: chyba wzór Stewarta
6 maj 08:17
Kacper: Apropo zadania 20. Wystarczy znajomość wzoru na długość odcinka. Nie jest potrzebna wiedza na temat równania okręgu. emotka
6 maj 12:47
AiO: Fakt łatwa Co nie oznacza ze jak co roku i tak okolo 25% jej nie zda
6 maj 13:08
Max: Strzelam, że w tym roku zdawalność matury z matematyki będzie wynosiła około 83%−85%
6 maj 13:59