matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Punkt P należy do odcinka AB o długości 14 cm...
Morelka:
Punkt P należy do odcinka AB o długości 14 cm |AP| : |AB| = 3:5. Wobec tego odcinek PB ma długość? Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie, proszę o wytłumaczenie
5 maj 17:08
Eta:
14
|AB|=5x=14 ⇒|PB|=2x=2*
=.....
5
5 maj 17:54