POMOCY
marta: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz podstawy ma długość 12√2 a wysokość sciany
bocznej jest równa 14 oblicz objetosc ostrosłupa narysuj rysunek poocniczy BŁAGAM POMOCY!
5 maj 14:10
Jerzy:

W podstawie masz kwadrat o boku 12
√2
x = połowa boku podstawy
Z trójkąta oblicz H
5 maj 14:26
marta: x= 6√2 to bedzie H do kwadratu=196−72=124 DOBRZE?
5 maj 14:37
Jerzy:
Dobrze.
5 maj 14:39
marta: a pierwistek z 124 do sie cos zroic z tym
5 maj 14:40
Jerzy:
√124 = √4*31 = 2√31
5 maj 14:47
marta: V= 1/3*288 * 2√31=192√31 DOBRZE?
5 maj 14:52
Jerzy:
Dobrze.
5 maj 14:58
5 maj 17:13