matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
BŁAGAM POMOCY
marta:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz podstawy ma długość 12 √2 a wysokość sciany bocznej jest równa 14 oblicz objetosc ostrosłupa narysuj rysunek poocniczy BŁAGAM POMOCY
!
5 maj 14:07
marta:
KRAWEDZ BOCZNA MA DUGOSC 12√2
5 maj 14:08
Mila:
h=14 k=12
√
2
1) W ΔSEC:
1
k
2
=h
2
+(
a)
2
2
1
(12
√
2
)
2
=14
2
+
a
2
4
1
a
2
=144*2−196=92
4
a
2
=4*92⇔a
2
=4*4*23 a=4
√
23
===== 2)W ΔSOE: H
2
+(2
√
23
)
2
=14
2
H
2
=196−4*23 H
2
=104 H=2
√
26
1
1
V=
*a
2
*H=
*368*2
√
26
3
3
736
√
26
V=
3
============= Druga wersja , gdy a=12
√
2
w następnym wpisie.
5 maj 16:44
Mila:
Rysunek taki sam. a=12
√
2
h=14 W ΔSOE: |OE|
2
+H
2
=h
2
H
2
=14
2
−(6
√
2
)
2
H
2
=196− 36*2 H
2
=124, H=2
√
31
1
V=
*(12
√
2
)
2
*2
√
31
3
1
V=
*144*2*2
√
31
= 48*4
√
31
3
V=192
√
31
=============
5 maj 16:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick