W rombie o boku długości a
W4RI0T: W rombie o boku długości a i kącie ostrym α poprowadzono z wierzchołka kąta ostrego odcinki do
przeciwległych boków tak, że podzieliły one rąb na 5 części o równych polach. Oblicz długości
tych odcinków.
5 maj 17:49
Eta:
![rysunek](rys/132238.png)
Z treści zadania: ( równości pól i z symetrii względem przekątnej AC
| 2 | | 1 | |
|BF|=|FE|= |
| a i |CE|= |
| a |
| 5 | | 5 | |
z twierdzenia kosinusów ( oraz cosβ= −cosα)
w ΔAEB :
| 16 | | 4 | |
|AE|2=a2+ |
| a2+2*a* |
| a*cosα ⇒ .... |AE|=|AM|= ... |
| 25 | | 5 | |
i analogicznie w ΔAFB
| 4 | | 2 | |
|AF|2= a2+ |
| a2+2*a* |
| a*cosα ⇒ ........ |
| 25 | | 5 | |
5 maj 18:40
W4RI0T: Wow, dzięki
5 maj 20:16