Równania zupełne
Karol: Witam. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak sprawdzić czy równania są zupełne czy nie i jak je
poźniej rozwiązać w obu przypadkach? Mam takie zadanie: Sprawdź czy podane równania są zupełne
i rozwiąż je. To jeden z przykładów z tego zadania:
(y/x+lny)dx+(x/y+lnx+ey)dy=0
5 maj 12:01
Jerzy:
P(x,y)dx + Q(x,y)dy = 0
Jeśli: P'y = Q'x to równanie jest zupełne.
5 maj 12:04
Karol: To akurat wiem i w tym miejscu zatrzymałem się na tym zadaniu

wyszlo mi ze nie jest zupełne
i nie wiem jak je poźniej policzyć
5 maj 12:08
Jerzy:
Akurat jest to równanie zupełne.
5 maj 12:12
Karol: rzeczywiście, dla obu policzyłem po y pochodna
5 maj 12:20