matura
Hap: MATURA! Co Wam wyszło w ostatnim?
√209 / 36 , albo coś podobnego?

I w tym za pięć punktów z trójkątem i geometrią analityczną, wynik jakieś 243/7?
5 maj 12:14
Hehehehhhahahah: TAK! AAA dziękuję, myślałem że niemozliwe żeby wyszło takie coś. Teraz mam lepszy humor. Bo
możliwe że to dobrze ^^
5 maj 12:23
House: mi tez wyszło 243/7
5 maj 12:25
Hap: Super! A prawdopodobieństwo? 1/9?
5 maj 12:27
Notka: Taaak!
5 maj 12:34
Hap: Co tam jeszcze było z otwartych?
5 maj 12:34
tade: nierównosc kwadratowa x∊<0;9> xDD
5 maj 12:35
5 maj 12:38
Kasia: opiszecie jak wam wyszło ten współczynnik? jak zrobiliście?
5 maj 12:39
Hap: tak, też mi to wyszło. Jeszcze były dwa dowody i...?
5 maj 12:39
kalep: obwod trojkata
5 maj 12:40
StrasznyNieogar: 60
5 maj 12:40
Hap: Kasia, miałaś podane dwa punkty i to że f przyjmuje wartość maksymalną dla 6, czyli q = 6
5 maj 12:41
StrasznyNieogar: A geometria analityczna jakie wspolrzedne pkt C? (3/2 ; 7)
5 maj 12:41
Mleko: Pole w geometria 247/7 coś takiego mi wyszło
5 maj 12:42
Hap: C o ile pamiętam x=8/7 y =7 z ułamkiem
5 maj 12:42
kalep: rozniaca caigu 9?
5 maj 12:42
StrasznyNieogar: Tak
5 maj 12:43
Hap: chyba stosunkowo łatwa była ta matura, czy to tylko moje odczucie?
5 maj 12:45
a: czego sie spodziewasz po podstawie?
5 maj 12:45
Notka: Hap, mam tak samo
5 maj 12:46
StrasznyNieogar: 2 dowody banalne
5 maj 12:46
Notka: To sie zgadza, łatwiutka była. Rozszerzenie prosimy podobne
5 maj 12:47
kalep: ile Wam wyszla krawedz w podstawie w ostrslupie?
5 maj 12:47
Notka: Jaki byl drugi dowod? Oprocz tego z alfa=180−2beta
5 maj 12:48
Notka: a=2
5 maj 12:48
StrasznyNieogar: Potęgi i podzielnosc przez 17
5 maj 12:48
Hap: 42017 + ... 42020 udowodnić że podzielne przez 17
5 maj 12:49
Notka: Ah tak, też izi bylo
5 maj 12:49
Mleko: Na rozszerzeniu mogą dowalić
5 maj 12:50
Mleko: Że się nie pozbieramy xd
5 maj 12:51
Hap: a=2 w tym zadaniu z funkcją kwadratową? przyjmowała wartość maksymalną, czyli nie mogła mieć
a>0
5 maj 12:51
Mleko: a=−1/2 chyba
5 maj 12:52
Hap: mi też wyszedł ujemny ułamek, chyba −1/2
5 maj 12:53
Notka: Chodzi mi o bok podstawy w ostatnim, w funkcji wyszlo −1/2
5 maj 12:53
Mleko: Bok ,2
5 maj 12:55
Notka: Tak tez napisałam wyżej ; )
5 maj 12:56
5 maj 12:58
kalep: piszcie odp
5 maj 12:58
maniek: 1B 2D 3D 4D 5D
5 maj 13:02
PrzyszlyMakler: | | √209 | |
W ostatnim mi wyszło chyba |
| |
| | 12 | |
5 maj 13:02
maniek: 6D 7A 8A 9D
5 maj 13:03
Dawid: zatwierdzam odpowiedzi manka
5 maj 13:04
Dawid: 10. A 11. B
5 maj 13:04
maniek: 10A 11B 12C 13B 14C 15D
5 maj 13:04
Mleko: Różne arkusze były z tego co widzę tzn odpowiedzi się roxniky w zamknietych
5 maj 13:05
maniek: ja miałem dokładnie ten co z linku
5 maj 13:05
Mleko: Jakby pyklo 100% to szok
5 maj 13:05
Dawid: maniek dajesz
5 maj 13:06
House: czego w 6)D a nie C ?
5 maj 13:06
Mleko: Ja miałem inny arkusz
5 maj 13:06
maniek: Dawid, później z głowy już nie pamiętam co zaznaczałem xD
5 maj 13:06
Dawid: House podstaw sobie każdą liczbę i tylko dla x=−3 wychodzi wynik <0

to nie jest rownanie
5 maj 13:07
Mleko: W 6 odp c
5 maj 13:07
maniek: tak, C, źle tutaj napisałem, ale w arkuszu dobrze
5 maj 13:08
Mleko: Chodzi o to co nie należy
5 maj 13:08
Dawid: no tak 3
5 maj 13:09
Dawid: też 3 zaznaczylem, ale w moim arkuszu bylo d i tak jakos :#
5 maj 13:09
Dawid: House zwracam honor!
5 maj 13:10
Mleko: Maniek dawaj odpowiedzi xdd
5 maj 13:10
maniek: 16B 17D
5 maj 13:11
maniek: 18C 19A 20C (chyba, nie pamiętam) 21B
5 maj 13:12
Test: 16 A?
5 maj 13:14
maniek: 22C 23A 24B 25C
5 maj 13:14
Mleko: Maniek zdajesz rozszerzenir?
5 maj 13:14
Test: 21b 22c 23 a 24b 25c
5 maj 13:14
Dawid: 16 zadanie to chyba 20 wyszło, podobieństwo
5 maj 13:14
maniek: tak, 16 A
5 maj 13:14
Dawid: a z tymi zwierzętami jak zrobić?

Bo na 2 stronach różne odpowiedzi.
5 maj 13:15
Test: Ale zrypalem to ostatnie masakra zapomniałem się i nie mnozylem przez 1/3 jako ściany jak
myślcie rzuca punkta?
5 maj 13:17
maniek: ja dałem że 1.2x=8910 i obliczyłem x
5 maj 13:17
maniek: tak Mleko, będę zdawał
5 maj 13:18
Mleko: O co chodzi z tym zwierzętami? Bo ja nie miałem takiego zadania xddd
5 maj 13:18
Dawid: Ja policzyłem tą 1/3 ściany i mi wyszło jak tu piszecie, ale wynik mam inny, to pewnie 3/4
ale kurde nie wiem jak ja ta objetosc policzylem xD moze mam dobrze, ale pierwiastka nie
wyciagnalem i po prostu w innej postaci mam
5 maj 13:18
Mleko: Maniek na jakie studia uderzasz
5 maj 13:18
Dawid: No ja mam odpowiedzi identyczne do Mańka, abc 100% w takim razie
5 maj 13:19
Dawid: Ta matura to banał, nawet jak jest trudniejsze zadanie to po schodach podstawiasz kazdą
odpowiedz i wsio
5 maj 13:19
PrzyszlyMakler:

R i r są równoległe bo promienie padają na prostą AB pod kątem prostym
więc czworokąt ABRP jest trapezem
trójkąt CBR jest równoramienny, więc kąt ABR jest równy 90−β
Kąt CBR = 180 −( 90−β)− (90−β) = 2β
suma miar kątów przy rmaieniu trapezu to 180
180 = α + 2β
α= 180 −2β
c.n.u
5 maj 13:19
Test: Z twierdzenia między styczna a cięciwa można to było zrobić
5 maj 13:21
StrasznyNieogar: Albo dorysować srednice
5 maj 13:22
maniek: Mleko to jest zadanie 4 zamknięte i się zastanawiam czy dobrze zrobiłem
5 maj 13:24
StrasznyNieogar: Jak podzielnosc przez 17?
42017 * 85 = 42017 * 5 * 17
Tak wam wyszło?
5 maj 13:26
maniek: tak wyszło
5 maj 13:27
Test: Jak młody pelikan łyknąłem przynętę w ostatnim zadaniu xD
5 maj 13:32
StrasznyNieogar: jaką?
5 maj 13:34
Mleko: Powiem tak nie ma letko
5 maj 13:44
Mleko: W tym zadaniu co zrobił PrzyszłyMakler na obrazku zaznaczyłem że tam jest trójkąt równoramienny
ale tego nie napisałem, mam nadzieję że zalicza bo chciałbym komplet z podstawy
5 maj 13:45
Notka: Dlaczego w 4 D?
5 maj 13:46
Aaa: Napisałem w dowodzie że β To zdegenerowany kat wpisany na.luku bc więc być 2β Dobrze?
5 maj 13:50
Aaa: Brc*
5 maj 13:50
Mleko: 7425* 120/100 = 8910
5 maj 13:54
Notka: A nie tak czasem?
8910×100/220
5 maj 13:57
Ewa1: Jaka wyszła wam różnica między 16 i 13 wyrazem ciągu ?
5 maj 13:58
Mleko: 20/100 x *8910 =1728
8910−1728=7182 takie myślenie to chyba błąd. Dzień wcześniej robiłem arkusz i też wpadłem na
zadaniu tego typu. A czemu to jest źle to sam nie rozumie xdd
5 maj 13:59
Notka: 9
5 maj 13:59
Mleko: Podstawa to ogolnie straszne pierdoly na których można łatwo wpasc, na rozszerzeniu są
konkretne zadania
5 maj 14:00
Notka: Mleko, ale populacja wzrosła O 120% czyli 220% początkowej liczby, a nie o 20%
5 maj 14:01
Notka: Mleko, ale populacja wzrosła O 120% czyli 220% początkowej liczby, a nie o 20%
5 maj 14:01
Sawyer:

| | 15 √3 | |
Całkowite pole powierzchni bocznej= |
| |
| | 4 | |
Pole boku = a * h
a = 2
| | a2 √3 | |
Pole podstawy, jako że to trójkąt równoboczny = |
| |
| | 4 | |
Pp =
√3
r jest promieniem okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny więc jest 1/3 wysokości tego trójkąta
H
podstawy =
√3
r = 1/3 *
√3
Z pitagorasa można policzyć H ostrosłupa.
H
2 = h
2 − r
2
H
2 = {209}{48}
5 maj 14:02
Notka: Wiem wiem ale stówke chciałoby sie ustrzelic
5 maj 14:02
Notka: Zreszta echodnia.eu tez mowi ze odpowiedź B
5 maj 14:07
Notka: Zreszta echodnia.eu tez mowi ze odpowiedź B
5 maj 14:07
Mleko: To mam źle xdd
5 maj 14:08
Mleko: Marzenia o 100 poszły xdd
5 maj 14:10
Notka: moje sie jeszcze trzymają XD
5 maj 14:13
Mleko: Xd
5 maj 14:14
Mleko: Nienawidzę procentów xd
5 maj 14:15
Notka: Matemaks juz porozwiazywal wiec na pewno 4 B
5 maj 14:15
StrasznyNieogar: Nie wiecie ile dostane punktów jak się pomyliłem w geometrii analitycznej jak wyznaczałem
współrzędne punktu C? Sposób dobry, ale wg mnie 3*3 to było 6
5 maj 14:24
Mleko: Fajnie jakby nie dowalili z rozszerzenien tzn żeby nie było gorzej jak rok te y
5 maj 14:27
Bogdan:

Proponuję takie rozwiązanie zadania z ostrosłupem
| | 5√3 | | 15√3 | |
3*a* |
| = |
| ⇒ a = 1 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | √3 | |
r = |
| *2a√3 = |
| , 3r = √3 |
| | 6 | | 3 | |
| | 5√3 | | √3 | | 25 | | 1 | | 209 | |
H2 = ( |
| )2 − ( |
| )2 = 3*( |
| − |
| ) = 3* |
| |
| | 4 | | 3 | | 16 | | 9 | | 144 | |
| | 1 | | 1 | | √209 | | √209 | |
Objętość V = |
| *a*3r*H = |
| *1*√3*√3* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 12 | | 12 | |
5 maj 17:22
Yyy mleko: Jak oni ocieniają jak zostawiłem objętość w postaci
Będzie max?
5 maj 17:33
Eta:
Będzie!
5 maj 17:34
Yyy mleko: Super
5 maj 17:35
Hugo: Witam wszystkim, względem lat wcześniejszych trudna byla matura?
5 maj 18:05
PrzyszlyMakler: Zamknięte banał, a otwarte dwa zadania skomplikowane arytmetycznie. Dowody też proste
5 maj 18:11
Eta:
Huguś? ...

( a gdzie Ty się podziewasz?
5 maj 18:43
Omikron: Będzie 100%,
PrzyszlyMakler?
5 maj 18:44
Eta:
Makler ......... 100% i nie mniej!
5 maj 18:46
Mleko: 98 może u mnie
5 maj 20:37
Omikron: Mleko, skoro podstawa nie wyszła to jeszcze masz szansę na 100% z rozszerzenia
5 maj 20:43
PrzyszlyMakler: Będzie 100, ale to była dopiero rozgrezewka, udało się poprawić zeszłoroczne 94

. Jednak...
popełniłem w trakcie matury mase błędów, na szczęście wszystkie wyłapałem i trochę zły jestem
na siebie..

Na 10min przed końcem znalazłem błąd w zadaniu z trójkątem, także.. XD Ale na szczęście
wszystko dobrze się skończyło.
Kolega się boi, że za to, że w tym z trójkątem prostokątnym nie napisał [cm] odbiorą mu punkta
[ja napisałem], jak myślicie?
5 maj 20:54
PrzyszlyMakler: [trochę zły jestem na siebie, że popełniłem tyle błędów, a nie że je wyłapałem]
5 maj 20:55
Omikron: Życzę więc powodzenia na rozszerzeniu. Dużo się uczyłeś, pójdzie bardzo dobrze!
5 maj 21:38
PrzyszlyMakler: Oby, wiele mi nie trzeba, ale ambicje chciałyby..
5 maj 21:39
PrzyszlyMakler: a co sądzicie, odejmą punkt za brak słowa 60 [CM] w tym zadaniu otwartym z obwodem?
5 maj 21:40
Omikron: Ja sądzę, że na podstawie ocenianie jest tak łagodne jak się tylko da.
5 maj 21:41
Omikron: Więc raczej nie
5 maj 21:42
Ajtek:
PrzyszłyMakler, myślę, że mogą odebrać za "zgubienie jednostki". Jeżeliby napisał, np. j2
(jednostek kwadratowych) to miałby max. To tylko moja opinia.
5 maj 21:43
PrzyszlyMakler: obwód w centymetrach zwykłych

.
5 maj 21:44
PrzyszlyMakler: A Omikron, jak poszło Tobie roszerzenie? I kiedy pisałeś?
5 maj 21:44
Ajtek:
Omikoron, egzaminatorzy sprawdzają część otwarta nie znając wyników z zamkniętej. W
przypadkach "na granicy zdawalności", gdy zbierze się komisja, mogą dać punkt za zgubienie
jednostki (najczęściej dają).
5 maj 21:47
Omikron: Rok temu pisałem i jestem szczęśliwym posiadaczem 100%, czego i Tobie życzę
5 maj 21:47
Ajtek:
Makler podałem przykład zgubienia jednostki w odpowiedzi, nie w tym konkretnym zadaniu.
5 maj 21:48
PrzyszlyMakler: Ale zazdro..
5 maj 21:49
Wielomian: 94% przez głupotę, lipa
5 maj 21:49
PrzyszlyMakler: @Ajtek, oki, to jak myślisz, jak jest pytanie o obwód gdzie w trójkacie nam dają wymiar w cm,
podasz odpowiedź 60 [poprawną] to dadzą max?
5 maj 21:49
Omikron: Ajtek, egzaminatorem nie jestem więc nie zamierzam się kłócić. Jednak liczę na to, że zaliczą
Maklerowi, bo 100% wygląda ładniej niż 98%
5 maj 21:51
Ajtek:
Omikoron, ja również nie jestem egzaminatorem, ale wiem jak to wygląda w przypadku
sytuacji zdania/nie zdania matury. Nie mam pojęcia jak to wygląda przy sytuacji 98/100.
Makler nie mam pojęcia, czy dostanie max, czy tez nie. Wg mnie to jest błąd. Ale może
niech się wypowiedzą mądrzejsi ode mnie

.
5 maj 21:58
Omikron: Matura podstawowa 2016 − zad 26
Należało obliczyć średnią arytmetyczną przyrostu wysokości sosny w 6 kolejnych latach. Przyrost
był podawany w centymetrach,
| | 1 | |
W zasadach oceniania zapisany jest jako poprawny wynik 8 |
| |
| | 3 | |
Brak jednostki w rozwiązaniu CKE.
Matura podstawowa 2014 − zad 33
Należało obliczyć prędkość z jaką turysta wchodził na zbocze.
Tutaj z kolei jednostka jest podana dopiero w odpowiedzi, ale mimo wszystko jest.
Moim zdaniem to czy zostanie zaliczone na maksa zadanie bez podanej jednostki w odpowiedzi
zależy od tego co było w nim celem.
Jeżeli jednostki w całym zadaniu są jednakowe, to myślę, że nie odejmą punktów (ale np. jeżeli
CKE chciało sprawdzić czy maturzyści umieją zamieniać jednostki i były różne w zadaniu, to to
mogłoby być ukarane stratą punktu).
5 maj 22:20